Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ragn-Sells tar hand om avfallet i alla led

Kunder, kompetens och kostnader. Det är tre viktiga områden som Ragn-Sells lägger fokus på. Företaget erbjuder även helhetslösningar då man tar hand om avfallet redan i produktionsledet.
Ju tidigare desto bättre, osorterat avfall blir fruktansvärt dyrt för kunden i slutändan, säger Thomas Kahlqvist, platschef på Gotland.

Ragn-Sells har funnits på Gotland sedan 2006, i början var det främst hushållsavfall som var företagets huvudfokus. Två år senare, år 2008, började man även arbeta med industriavfall. Idag är det 24 personer som arbetar inom företaget och Ragn-Sells är nu störst inom sin bransch på Gotland.

Vi försöker att utveckla våra tjänster istället för att jaga kunder. Vi tar större ansvar redan från början. Helhetslösningen som vi erbjuder är något nytt och det är vi ensamma om på Gotland, säger Thomas Kahlqvist, platschef på Gotland.
Ragn-Sells helhetslösningar innebär att de är med och tar hand om avfallet hos företag redan så tidigt som i produktionsledet. Detta gör att avfall hamnar på rätt plats redan från början och kunden kan koncentrera sig på sitt arbete istället för att sortera och slänga sopor. Det kan vara på byggarbetsplatser, campingar eller i köpcenter. Ett exempel på en kund som utnyttjar sig av Ragn-Sells helhetslösning, är köpcentrumet Gallerian, som ligger på Hamngatan i centrala Stockholm.

I grund och botten handlar det om att sortera avfallet väl och sen transportera det ekonomiskt och miljövänligt. Detta gör vi och på så sätt tjänar kunden in pengar. Osorterat avfall är fruktansvärt dyrt nu för tiden, säger Thomas Kahlqvist.
Andra exempel på nöjda kunder som man har hjälpt är diverse byggföretag. Dagens byggarbetsplatser har hårda krav på sig och enbart upp till 30 procent osorterat avfall får lämna bygget. På de ställen där Ragn-Sells helhetslösning har använts har den gränsen klarats med råge.

Miljöfrågan, som är en het potatis i dagens samhälle, är också viktig för Ragn-Sells. Företaget utbildar all sin personal så att de kör miljövänligt, så kallad ”eco-driving”. Alla rutter planeras ordentligt, inte en kilometer ska köras i onödan. Man använder sig av nya, miljöklassade bilar och tankar självklart med den miljövänligaste dieseln.

– Men hela vår produktion är egentligen miljövänlig. Det vi sysslar med är ju faktiskt återvinning, skrattar Thomas Kahlqvist.