Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Riksbyggen satsar på miljöbyggnader i Linköping

Riksbyggen har för avsikt att skapa hållbara boende- och samhällsmiljöer där människor kan förverkliga sina drömmar och samtidigt leva i samklang med den omgivande miljön. Ambitionen gör sig tydlig i ett flertal nya projekt i Linköping där bygget av Brf Mahoniahöjden är aktuellt just nu.

Riksbyggen har värnat om hållbarhet sedan starten för drygt 70 år sedan. Hela koncernens kunskap och erfarenhet har samlats för att bygga upp Linköpings nya, moderna bostadsområde Brf Mahoniahöjden där kvarteret Episteln tidigare funnits. Husen andas nytänkande och hållbarhet helt igenom. Lägenheterna, som byggs i olika storlekar för att möta en så bred målgrupp som möjligt, uppfyller naturligtvis de höga krav som ställs idag gällande tillgänglighet, energiförbrukning, ljudisolering och ljusinsläpp.

Miljömässigt överlägset projekt
Brf Mahoniahöjden kommer att omfatta 78 bostadsrätter fördelade på fem arkitektritade huskroppar. Husen är i huvudsak ritade av Anders Falk, men Riksbyggen har även tagit hjälp av Bengt Winell på Winell & Jern Arkitekter i Linköping.
– Vi räknar med att kunna påbörja byggnationen strax efter årsskiftet med första inflyttning i början av 2014. Det råder ingen tvekan om att Mahoniahöjden är ett miljömässigt överlägset projekt, vi arbetar för att få hela bygget klassat som Miljöbyggnad enligt gällande svensk standard. För att klara det krävs att man följer ett antal riktlinjer bl.a. vad gäller materialval, energikonsumtion per m2, ventilation, ljudnivå och transporter av byggmaterial, berättar Per Martinsson, som ansvarar för försäljning av Riksbyggens bostadsrätter i Linköping.
I princip allt kring bygget omfattas, det finns också olika nivåer av certifieringen beroende på miljöarbetets omfattning. Brons, Silver och Guld är de nivåer som tillämpas idag.

Från naturnära boende till stadsvillor
Intill natursköna Mahoniadalen bor man centralt men ändå avskilt. För den som älskar naturen i all dess prakt erbjuder Mahoniahöjden verkligen ett förstklassigt läge, samtidigt är det tillräckligt nära till city med all tänkbar service. Riksbyggen har ett antal parallella projekt på gång i Linköping, där byggnationen i Ullstämma i södra Linköping är ett intressant exempel. Även här handlar det om närhet till naturen förenat med hög komfort.
– Ullstämma ligger ca fem km från centrum och förenar den moderna stadsmiljön med den natursköna lantliga miljön i det gamla kulturlandskapet intill Blästadbäcken. Här har vi projekterat 39 vitputsade stenhus i modern tappning. Fördelen med radhus är att man får en känsla av frihet i att äga sitt eget boende, samtidigt är det relativt underhållsfritt med små lättskötta tomter, förklarar Martinsson.
Riksbyggen deltar också i utvecklingen av Övre Vasastaden i Linköping tillsammans med fem andra byggherrar som ser en stor potential hos området. Riksbyggen kommer att bygga tre stadsvillor med sammanlagt ett 40-tal lägenheter, även dessa byggnader kommer att klassas enligt regler för svensk Miljöbyggnad.

Hållbara boenden för alla
Det startade i Göteborg för 70 år sedan. Idag är Riksbyggen ett av landets ledande fastighetsbolag med en heltäckande tjänsteportfölj som omfattar allt från nyprojektering, renovering och restaurering till drift, boendeservice och förvaltning. Ambitionen är att skapa attraktiva och framförallt hållbara boenden för alla – möjligheter för människor att bo tryggt och komfortabelt till ett rimligt pris.