Tor 23 maj / År 42 / Nr 1 2024

Riksbyggen utvecklar rum för hela livet

Riksbyggen är en samhällsutvecklare och som sådan tar man ansvar och ser till så att det finns boenden som är anpassade för alla skeden i livet. Riksbyggen har funnits i över 70 år och har under hela den tiden utvecklat bostäder i Sverige. Det innebär att Riksbyggen har en bred erfarenhet och kompetens när det gäller att både bygga och förvalta bostäder. Att lyssna på medlemmarna om hur de vill bo idag och i framtiden är en del av värdegrunden.

Riksbyggen är ett kooperativt företag som ägs av medlemmarna. När man köper en bostadsrätt hos Riksbyggen, är man genom sitt medlemskap i bostadsrättsföreningen också delägare av Riksbyggen.
Genom att förvalta, utveckla och långsiktigt ta ansvar för det man byggt drar Riksbyggen sitt strå till stacken för det hållbara samhället och dess utveckling. Ambitionen omfattar såväl miljömässig som ekonomisk och social hållbarhet.

Nya föreningar på Ringstrop i Helsingborg
I kvartetet Embla på Ringstorp vid Nya Kullavägen bygger Riksbyggen just nu två nya föreningar, Brf Alba Seniorboende och Brf Celsiana. Ringstorp är en ny stadsdel i Helsingborg som nu tar sin form. Där har de boende närhet till Fredriksdalsparken, koloniträdgårdarna och även vackra Pålsjö skog ligger på promenadavstånd. De bägge föreningarna, som blir grannar, kommer att ha en gemensam innergård som ska fyllas med blomster och ha gott om utrymme för rekreation för alla åldrar. Samt ett gemensamt garage under mark, med hiss upp direkt upp till lägenheterna.
Höga miljöambitioner i alla projekt
Riksbyggen är miljöcertifierade enligt ISO 14001, men arbetet slutar inte där. Den starka miljöprofilen finns med hela tiden, i den dagliga verksamheten och i alla nya projekt.
För att säkerställa en hög och hållbar nivå i projekten använder Riksbyggen Miljöbyggnad, ett certifieringssystem som baseras på svenska bygg- och fastighetsbranschens krav och regelverk.
– Vi har alltid en genomgående hög miljöambition i våra projekt. Vi utvecklar och förvaltar våra projekt mycket långsiktigt, det är Riksbyggens främsta kännetecken, understryker Birgitta Ehrenfeldt, marknadsområdeschef Bostad med ansvar för Norra Skåne.

Brf Alba – Seniorboende med Bonumvärd
Bonum Seniorboende är ett nytt varumärke inom Riksbyggen som står för trygghet, bekvämlighet och trivsel.
– Vi anpassar våra seniorboenden så att man kan bo kvar så länge som möjligt, förklarar Birgitta Ehrenfeldt. Det betyder bland annat att boendet är specialdesignat med hög tillgänglighet och att vi satsar på att bygga dessa boenden i områden med service och goda kommunikationer finns inom räckhåll.
Riksbyggen planerar in gemensamma utrymmen för att bidra till ökat socialt umgänge och en Bonumvärd som hjälper till med service i hemmet. Det kan exempelvis röra sig om att borra i väggen, sätta upp hyllor eller anpassa något så att vardagen blir lättare för de boende. I Brf. Alba finns 29 seniorlägenheter.

Brf Celsiana – ett boende för alla
I Brf. Celsiana finns 39 lägenheter med öppen och flexibel planlösning, god komfort och med gedigna materialval i ytskikt och vitvaror. Från balkongen njuter man av att blicka ut över den gröna innergården. Även Brf. Celsiana har en gemensamhetslokal för möten och fester i föreningen.
– Detta är verkligen två olika sorters boenden, beroende på var man är i livet, som ger mervärde i vardagen. Inflyttningen för de bägge föreningarna börjar under augusti 2013, men redan nu har vi en visningslägenhet som är öppen tre dagar i veckan, där man kan få en försmak på hur ombonade lägenheterna kommer att bli när de blir färdiga, berättar Birgitta Ehrenfeldt.
Övriga aktuella projekt som Riksbyggen är engagerade i är bland annat utvecklingsarbetet av Sjöcrona Park i Helsingborg, tillsammans med Helsingborgs Stad och ytterligare tre exploatörer. Där kan det i framtiden rymmas upptill 400 nya bostäder.
I Höganäs jobbar Riksbyggen tillsammans med Höganäs Kommun och två andra exploatörer med utveckling av bostäder på Julivallen. Även i Ängelholm och Båstad är Riksbyggen engagerade i spännande utvecklingsprojekt av nya bostadsområden.
Med Bromölla kommun tittar Riksbyggen på möjligheten att skapa ett Trygghetsboende vid Ivöstrand.