Tis 21 mar / År 41 / Nr 5 2022

Robusta armaturer för offentlig miljö

Inriktningen hos Eli Gnosjö AB är i första hand tillverkning av belysning för offentlig miljö.
Familjeföretaget grundades 1989 och har sedan dess utvecklats enligt den klassiska ”Gnosjömodellen”.
– Våra armaturer är i stort sett helt svensktillverkade och det sätter våra kunder stort värde i, säger Mattias Wallesjö, belysningsansvarig på Eli Gnosjö.

Eli Gnosjö grundades av Wåge Wallesjö 1989 och idag driver han företaget tillsammans med sönerna Mattias och Emanuel Wallesjö.
Företaget arbetar inom två områden: dels legotillverkning av elmontering till olika kunder och dels ett eget program av belysningsarmaturer, som marknadsförs på egen hand.
– Vi började på allvar med belysning för tio-tolv år sedan. Även här handlade det till en början om legotillverkning för andra företag, men vi tyckte det skulle vara roligt med egna produkter. Numera har vi ett eget sortiment med både inomhus- och utomhusarmaturer, främst för offentliga miljöer. Vi har även några återförsäljare för privatmarknaden, som är intresserade av udda och unika produkter, berättar Mattias Wallesjö.
Målgruppen består i första hand av arkitekter och konsulter i föreskrivande led, som ritar in produkterna i olika projekt.
Inom elprodukter har kunderna i regel ett standardsortiment, men ofta får Eli Gnosjö i uppdrag att ta fram specialprodukter till särskilda ändamål – något som blir allt vanligare och som blivit något av en specialitet för företaget. Man bygger och konstruerar allt efter kundernas önskemål.
Bland kunder kan nämnas Trafikverket, Hager, Nexans och Philips.

Lokala producenter
– Vi försöker lyfta fram att våra produkter är helt svensktillverkade av lokala producenter och det sätter många stort värde i. Det finns ju ganska många underleverantörer här i Gnosjöregionen och det är roligt att kunna få fram en helt färdig produkt inom ett sådant litet geografiskt område, säger Mattias Wallesjö.
Armaturerna från Eli Gnösjö uppskattas mycket eftersom de är mycket robusta och tåliga.
– Armaturerna ska ju finnas i offentliga miljöer där det tyvärr kan förekomma mycket skadegörelse och vi har fått bra respons på att vi gör rejäla grejer. Allt kan i och för sig slås sönder men med våra produkter brukar det ta lite längre tid.

Tuff konkurrens
Traditionellt sett så har det funnits en hel del wtora aktörer inom branschen, som har haft en ganska stor del av marknaden, men på senare tid har det poppat upp en del mindre aktörer.
– Det är en ganska tuff konkurrens, men samtidigt tror jag det finns utrymme även för oss små aktörer. Det är nog uppskattat med lite alternativ till de stora drakarna som finns på marknaden. Dessutom är vi en ganska liten och flexibel organisation som lätt kan ställa om produktionen. På det viset har vi möjlighet att slåss mot de större aktörerna, säger Mattias Wallesjö.
Hur tycker du den riksbekanta Gnosjöandan yttrar sig?
– Man kanske inte tänker på det när man befinner sig mitt inne i regionen, men jag får ofta frågan. Gnosjöandan innebär helt enkelt att man hjälps åt och drar nytta av varandras kompetenser som finns i bygden. Någon är specialist inom ett område och om ett företag inte kan en sak så kanske en granne kan hjälpa till, säger Mattias Wallesjö.
Eli Gnosjö AB har knappt tio anställda och omsätter 12-13 miljoner kronor.