Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ronneby Brunn hamnar återigen högt på listan över landets bästa konferensanläggningar

Det världsberömda Spa-hotellet Ronneby Brunn gjorde sin bästa sommar någonsin i år, försäljningssiffrorna indikerar att juli månad de facto är Brunnens all-time-high sedan hotellet etablerades i slutet av 1800-talet.

– Ronneby Brunn är en av Sveriges största konferenshotell och nu satsar vi strategiskt och fokuserat på att återta platsen som landets bästa, säger VD Jan Wikskär.

Jan Wikskär är tillbaka som VD på Ronneby Brunn sedan april i år. Jan drev framgångsrikt Brunnen tillsammans med Sölve Persson på 90-talet innan hela anläggningen såldes till norska hotellkoncernen Norlandia.
– När jag i våras fick frågan från Norlandia om jag ville hjälpa till och åter driva Ronneby Brunn kunde jag inte tacka nej. Vi arbetar nu med kompetensutveckling och kvalitetssäkring för att vi ska kunna leverera ännu bättre framöver. Det är en spännande utmaning, det är många människor som rör sig här i huset och vi tänker bli bäst på konferenssidan, säger Jan stolt.
Wikskär berättar vidare att man rekryterat för att förstärka organisationen, och då även återanställt en hel del kompetens från 90-talet.
– Vi ska bildligt talat riva väggar och börja arbeta ännu mer fokuserat tillsammans. Vi ska skärpa helhetssynen och tillsammans se anläggningen som en helhet där alla är delaktiga i utvecklingen och har god inblick i vad vi försöker uppnå tillsammans.

Mångfald ren tillgång för Brunnen
Idag har Ronneby Brunn ca 80 anställda som arbetar gränsöverskridande över hela anläggningen.
– Vi lever i en praktfull mångfald med den omgivande parken och närheten till skogen. Det borde därför också vara naturligt att ta med sig den mångfalden in i anläggningen. Vi formar nu det existerande utbudet så att gästerna känner att de blir omhändertagna, att Brunnen bjuder på något unikt, förklarar Wikskär.
Brunnens marknadsföring har i år främst gällt den inhemska marknaden och svenska turister.
– Vi har haft en del från Danmark också. Till nästa år ska vi jobba mer mot Tyskland och vi har diskuterat hur vi kan förlänga säsongen. Eftersom vi har så många olika verksamheter under samma tak kan vi förädla erbjudandet till olika målgrupper, och attrahera olika typer av gäster året om.

Brunnen ligger varmt om hjärtat
Jan Wikskär kommer från Ronneby från början och började arbeta som badvakt på Ronneby Brunn under skoltiden. Tillsammans med kollegan Sölve Persson startade och drev Jan hotell i Norrland under flera år, och i början av 90-talet tog man över Brunnen.
Persson och Wikskär byggde så upp en koncern bestående av Ronneby Brunn, Hallstaberget och Hassela Ski Resort som sedan såldes till Norlandia i slutet av 90-talet. Jan köpte under början av 2000-talet Björnö Slott, en gård i Kalmar, 2 hotell i Norrland och drev även kongressanläggningen Kalmarsalen i Kalmar.
När Jan precis bestämt sig för att avyttra gården och köpt en segelbåt i Medelhavet fick han förfrågan från Norlandia, och idag driver Jan således återigen Brunnen som alltid haft en betydande plats i hans hjärta.