Fre 1 jul / År 40 / Nr 3 2022

Ronneby Svets & Smide AB – håller ställningarna

Ronneby Svets & Smide AB startades 1983. Ägare är far och son, Bengt och Heiki Andersson. Företaget är stora tillverkare av byggnadssmide och stål-produkter till kabelindustrin, så kallade ”kabelkaruseller” plus diverse kring-utrustning. En filial finns dessutom i Nättraby.

Företaget har idag 23 anställda och årets omsättning väntas landa på cirka 60 miljoner kronor. Företaget blev 2009 årets företagare i Ronneby och Blekinge. –Något som vi blev mycket stolta över, säger Heiki Andersson som tror på en fortsatt god utveckling för företaget.

Kabelkaruseller
”Kabelkarusellerna” tillverkas vid enheten i Nättraby. För den oinvigde så är en ”kabelkarusell” en stor skiva som man ”virar” upp tunga kablar på. Varje bit i karusellen väger mellan 15-20 ton och den utgörs ofta av 20 bitar. Den största kabelkarusellen som företaget tillverkat skulle klara en belastning på 8.000 ton. En gigantisk vikt och en gigantisk kabelkarusell.

Omfattande export
När det gäller tillverkningen av kabelkaruseller så är de inte bara förbehållna den svenska marknaden. Export har skett, bland annat till Florida i USA. efter en order
från Aker Solutions i Mobile, Alabama. Även Tyskland, Skottland och Norge är exportländer.

Stor efterfrågan
– Det är idag en stor efterfrågan från kabelindustrin på ”kabelkaruseller”, något
vi ser i hela världen, säger Heiki Andersson. Så bara det gör att vi ser framtiden an
med tillförsikt.

Pågående arbeten – och avslutade
– Vi tillverkar också mycket byggnadssmide, avslutar Heiki Andersson. Just nu har vi ett stort projekt till en ”Galleria” i Växjö. Vidare har vi många löpande arbeten för många företag i såväl Blekinge som utanför landskapet.
Vi har nyligen avslutat ett större arbete för BTH, Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona, som flyttade in i byggnaderna vi byggde.