Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Rooslien’s Bygg & Plåt i Hedemora monterar den nya tidens balkonger

Snickeri, plåtslageri, dörr- och fönstermontage – Rooslien’s Bygg & Plåt i Hedemora AB har antagit ett helhetsperspektiv när det gäller huvudverksamheten: att montera balkonger. Som framåtblickande aktör med stark miljöprofil ser Roosliens gärna att man investerar i den nya tidens lösningar för balkonger, där hållbara material som stål och plåt utgör grunden. För Rooslien’s är inget uppdrag för stort eller för litet – företaget utför montage av allt från hundratals ner till några tiotals balkonger och finns på plats där uppdragen finns.

Mälardalen och Stockholmsregionen utgör det huvudsakliga upptagningsområdet för Rooslien’s Bygg & Plåt i Hedemora AB. Nyligen slutfördes ett större projekt där 127 balkonger monterades i ett bostadsområde i Nacka, uppdraget tog ca åtta månader och sysselsatte upp till ett femtontal personer. Arbetsledare Fredrik Rooslien ser gärna att fler liknande uppdrag kommer in, härnäst handlar det om strax under 50 balkonger som ska monteras i Djursholm.
– Vi har valt att satsa på större marknader, trots att vi finns etablerade här i Hedemora. Vår verksamhet kräver större volymer och då är Stockholmsregionen ett självklart val. Vi har dock en del uppdrag även här i Dalarna, men vår huvudmarknad finns inte här. vi samarbetar däremot gärna med lokala leverantörer, där Systembalkong AB är en, berättar Fredrik.

Balkonger av stål håller minst 50 år
Systembalkong AB tillverkar moderna lösningar för upphängning av balkonger samt själva balkongerna främst i plåt, aluminium och rostfritt stål. Fredrik understryker att valet av material är det allra viktigaste eftersom det avgör livslängd och underhåll. En välskött balkong i stål håller som exempel i minst 50 år, i jämförelse med en betonglösning som kräver avancerat underhåll och som kan börja hota om att vittra sönder redan efter något decennium.
– Det är också mycket enklare och mer tidseffektivt att montera balkonger tillverkade av stål eller plåt. Vi rekommenderar alltid det som vi kallar för den nya tidens balkonger, dvs. de som är gjorda av hållbara material. Hållbarheten omfattar även miljömässiga värden, där återvinning och miljöpåverkan blivit mycket viktiga inslag i vår bransch.

Fullt upp när halvsekelgamla balkonger byts ut
Rooslien’s är ett småstadsföretag och har inga ambitioner på att bli störst.
– Vi vill behålla småskaligheten och istället fokusera på att göra riktigt bra jobb. Det är mest tack vare vårt goda rykte som vi rönt vidare framgång, vi är en välkänd spelare på våra huvudmarknader.
Företaget etablerades av Kenneth Rooslien, Fredriks far, som fortfarande är VD och aktivt verksam i den dagliga verksamheten.
– Nu när de gamla betongbalkongerna från 40-, 50- och 60-talen blivit så pass slitna att de måste bytas ut för att trygga säkerhet och miljö kommer vi med största sannolikhet att få fullt upp. Då krävs det att vi har tillgång till rätt kompetens och att vår personal är självgående. Här tycker jag att vi lyckats oerhört bra, konstaterar Fredrik Rooslien som avslutning.