Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Ross Murteknik fixar stort som smått

Ross Murteknik i Kalmar är en helhetsleverantör med specialistkompetens för att kunna utföra allt inom murning. Den i särklass största affärsverksamheten består i att putsa fasader, där man skapar helt nya ytor på både nya och gamla byggnader.

Ross Murteknik är ett familjeföretag som drivs av bröderna Patrick och Stefan Ross. I nära 15 år har man servat Kalmar med omnejd med högkvalitativa murningsarbeten, allt från stora fasader till specialmurade öppna spisar.

Med specialistkompetens
Att mura öppna spisar är inget man gör i en handvändning. Processen kräver ett gediget kunnande som bygger på flera års erfarenhet. Alla moment måste utföras med största noggrannhet, från skorstensmurning till själva spisen som ska vara både attraktiv och funktionell. På Ross Murteknik arbetar man mycket med att ta fram estetiska lösningar, eftersom en öppen spis även är en viktig inredningsdetalj.

Kräver yrkesskicklighet
Yrkesskicklighet och ett gott rykte är viktiga ingredienser för att lyckas inom hela byggbranschen. En duktig murare utvecklas över tid.
– Mureri är ett hantverk som måste läras in genom kontinuerlig övning för att man ska kunna vidareutvecklas i yrkesrollen, förklarar Patrick Ross.
Man börjar oftast som praktikant eller lärling, efter en gymnasiegrund företrädesvis inom byggteknik. Det är relativt svårt att hitta rätt kompetens idag, därför satsar Ross Murteknik på att träna upp sin egen personal.
– Vi tar emot praktikanter från yrkesgymnasiet samt Lernias studenter och det funkar mycket bra, tycker Patrick.
På Ross Murteknik måste man också vara flexibel. Uppdragen skiftar från en dag till en annan, det rör sig om allt från stora komplexa arbeten som tar flera veckor till dagsprojekt. Det förekommer även en hel del specialbeställda objekt där Ross Murteknik gjuter efter kundens specifikation.

Förfrågningar från hela Sverige
Orderingången har varit stadig under slutet av 2010 och början av 2011, i dagsläget har man enligt Patrick mer förfrågningar än vad man kan ta emot.
– Vi har långsiktiga samarbeten med ett flertal fastighetsägare i regionen. I kombination med vår kunniga personal så är vår främsta styrka själva flexibiliteten, där vi även kan ta oss an de lite större uppdragen.
Företag i Kalmar har insett fördelen med Ross Murteknik som totalleverantör. Förutom smidigheten att ha en aktör som sköter hela jobbet har man även tillgång till specialkompetens när det behövs. Idag får företaget förfrågningar från i stort sett hela Sverige, men Kalmar och Öland kommer alltid att vara huvudmarknader.
Patrick berättar om ett spännande projekt som ligger i startgroparna, där man ska mura om längst upp i det gamla vattentornet i Kalmar. Tornet är över 100 år gammalt och projektet kräver att man murar på plats ca 45 meter högt upp. Uppdraget illustrerar Ross Murtekniks bredd, där ingenting är omöjligt, inget projekt för stort eller för litet.