Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Säkra transporter från familjen Thorstensson

Familjeföretaget FjärrMilen AB i Stenstorp är en linjetransportör för DHL och kör bland annat dagliga turer till Jämtland och Östersund.
Företaget drivs av makarna Micael och Helén Thorstensson sedan 2001.

Micael Thorstensson drev tidigare ett åkeri tillsammans med sin bror, där de körde gods för DHL. Då detta företag gick i konkurs 2001 såg Micael och Helén en möjlighet att starta eget. Resultatet blev FjärrMilen AB som idag förfogar över 18 lastbilar av märket Scania och en DAF.
– Vi hade ett flertal linjer i det gamla företaget som vi körde för DHL och fick fortsätta med den verksamheten i det nya bolaget. Vår ryggrad då var trafiken som gick från Skaraborg, Västra Götaland och västra Småland till Jämtland, berättar Helén Thorstensson.
Idag kör FjärrMilens bilar fasta rutter från Stenstorp till Jämtland från Skaraborgs län, västra Småland, Halland, Västra Götaland och Skåne. Linjetrafik bedrivs även från Skaraborg på västra Skåne. Åkeriet kör också grönsaker från Helsingborg till Sundsvall och Östersund samt styckegods från Göteborg och Tibro mot Sundsvall.

Bra logistik
– Vår styrka är att vi håller i alla tåtar själva och på så sätt har vi en bra kontroll över verksamheten. Vi har en bra logistik och fyller fordonen från golv till tak, säger Helén Torstensson.
DHL har en uppsjö av kunder, vilket gör att lasten består av styckegods av alla de slag.
– Vi har inte någon direkt marknadsföring eftersom vi får det mesta från DHL. Eftersom vår specialitet är att köra på Jämtland så är det några kunder som har luskat reda på oss för att få gods transporterat dit eller därifrån, men annars får vi våra körningar via DHL, berättar Helén Thorstensson.
FjärrMilen har sin bas i Stenstorp i Falköpings kommun i hjärtat av Västergötland. Helén tycker att det är en utmärkt utgångspunkt för åkeriet.
– Ja, Stenstorp är metropolen, säger hon. Det fungerar bra att köra härifrån både till Jämtland och till Skåne.

DHL´s miljöpolicy
Vad gäller miljöansvaret följer FjärrMilen DHL´s miljöpolicy.
– DHL har vissa krav på oss, bland annat att vi ska ha en uppföljning varje år av deras miljöprogram. Vi påtalar också våra chaufförer att de ska utföra sparsam körning för att spara både på bränsle och fordon, säger Helén Thorstensson.
Utvecklingen har varit god för FjärrMilen sedan starten.
– Jämför man med många av våra konkurrenter så har vi klarat oss hyfsat. Vi har försökt hålla i utgifterna och dessutom har vi en jättebra personal som hjälper oss framåt.
Totalt sysselsätter FjärrMilen cirka 35 anställda inklusive extrapersonal. Micael är transportledare och Helén sköter det administrativa arbetet. I företaget jobbar också deras son, Viktor Thorstensson, som både mekar med fordonen och kör.