Tis 21 mar / År 41 / Nr 5 2022

Sätra Bruks Herrgård expanderar med ”Nygården”

Ny- och tillbyggnaden Nygården hos Sätra Bruks Herrgård invigdes den 16 augusti i år och innebär att man idag kan ta emot fler gäster på herrgården. Nygården innehåller en toppmodern konferenslokal och åtta dubbelrum. Sätra Bruks Herrgård har anordnat konferenser ända sedan 1950. De senaste åren har den här verksamheten ökat för Sätra Bruk.

Monica Johansson är konferenschef för Sätra Bruks Herrgård och Lars Almqvist platschef för Sätra Bruk AB. De berättar om Sätra Bruks Herrgård och alla aktiviteter som man kan arrangera där; gruppkonferenser, bröllop, högtidsdagar, julbord och mycket mera. Man riktar sig till både företag och privata kunder. Hit kan man komma för en avkopplande weekend eller för en lugn och avskild konferens eller för att bara äta en god middag.

Själva konferenslokalerna ligger i det som en gång var Sätra Bruks smedja. Här finns numera bland annat trådlöst bredband, laptop och projektor.

I den största lokalen får minst 60 personer plats i biosittning eller 25 personer i fyrkant. I själva smedjan finns också fyra mindre rum för grupparbeten, alla med rejäla fönster så att naturen hela tiden gör sig påmind. Oavsett hur många man är, kan man boka hela anläggningen.

Stort utbud av aktiviteter
Vill man ha en aktiv semester eller en konferens med aktiviteter, kan Sätra Bruks Herrgård arrangera en mängd olika aktiviteter. Det går till exempel att låna cykel på herrgården. Man kan gå på botanisk vandring i naturen. Fiske, styrketräning, golf, jakt, lerduveskydde, badtunnor och massage är några av aktiviteterna som kan ordnas. Under vintern kan man åka långfärdsskridskor eller få en snabbkurs i hur man skulpterar i is. Det sistnämnda brukar vara en uppskattad konferensaktivitet. Det är också möjligt att rida på islandshästar i små grupper i bland annat Tiveden. Där får man uppleva vindlande skogsstigar och sagolika miljöer från hästryggen. Turerna anpassas efter riderfarenhet.

Stillhet och tystnad
Sätra Bruks Herrgård har idag 31 ljusa och fräscha rum med totalt 47 bäddar. Sängarna är rejäla och sköna. Alla rum har samma höga standard samtidigt som varje rum har sin personliga charm och stil. Herrgården ligger i en lugn och avskild miljö.

– Våra gäster brukar uppskatta stillheten och tystnaden som råder hos oss, säger Monica Johansson. Herrgården ligger omgiven av en trolsk natur och Edsån finns virvlande tätt intill. Här kan man ta en promenad eller en cykeltur längs ån, stanna till och själv dra upp en regnbåge ur vattnet.

Modernt kök och julbord
Man har ett modernt kök med en välutbildad kock. I restaurangen serverar man vilt från egna skogar och fisk från närliggande vatten. Sätra Bruks Herrgård har fått fyra stjärnor av Sveriges Hotell- och Restaurang företagare.

På Sätra Bruks Herrgård håller man tät kontakt med lokala leverantörer för att alltid kunna erbjuda de bästa råvarorna i köket. Man erbjuder ofta mat efter säsong och gärna vilt. Från matsalen har man utsikt över Edsån.

– Vi sätter en ära i att allt vi dukar fram ska vara minnesvärt, säger Lars Almqvist. Det gäller inte minst de nybakade bullarna, kakorna och de färska ostsmörgåsarna som serveras till fikat.

Nu till jul dukar man upp ett hemlagat julbord hos Sätra Bruks Herrgård. Där finns de traditionella rätterna som den saftiga skinkan, sex sorters sill, rökt korv, smörstekta köttbullar och en gräddig Janssons frestelse. Här finns också några mer ovanliga rätter som syltade granskott, älgköttbullar och något så ovanligt som rökt bäver.

Gästverksamheten vid Sätra Bruks Herrgård är en av de tre huvudverksamheter som drivs av Sätra Bruk AB. De två andra är skogsbruk och drift av tre små vattenkraftverk.

Ägare av Sätra Bruk AB är sedan 1935 Stiftelsen Allmänna Barnhuset. Det är en statlig stiftelse som grundades 1633 och som idag arbetar med kunskapsspridning kring socialt utsatta barn. Verksamheten består av konferenser och seminarier, stöd till forskning samt utgivning av böcker.