Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Scanunit – en ledande problemlösare för sjöfarten

Scanunit AB:s nye vd Kristian Berg har haft ett tufft första år på posten. Han har tvingats banta ned antalet anställda från 30 till 19, men tycker ändå att framtiden ser ljus ut.
– Den marina världen är en tuff bransch, men vi har en stabil grund att stå på, säger han.

Det var Broströms-rederiet i Göteborg som startade Scanunit på 1960-talet. 1988 bildades det separata bolaget Scanunit AB med fem delägare, däribland annat företagets nuvarande Senior advisor och tidigare vd, Per Ekelund.
I snart 30 år har Scanunit erbjudit sina kunder hjälp med problemlösningar för sjöfarten. Med åren har verksamheten breddats och företaget är idag en av Skandinaviens ledande leverantörer av lösningar inom underhåll och lyft för industri och sjöfart.
– Vi jobbar mycket med service på fartyg i hamn men vi är även med och jobbar ombord till havs. Det kan handla om stålarbeten, lagning av sprickor och hål, ytbehandling som vattenblästring och målning, säger Kristian Berg.

Tufft år för företaget
Scanunit jobbar också med lyftinspektioner, inspektioner av livbåtar, försäljning av till exempel vajrar, kättingar och lyftok. Dessutom installerar man rörsystem med glasfiberförstärkta epoxirör som används på fartyg, så kallade GRE-rör.
Det senaste året har dock varit tufft för Scanunit som tvingats dra ned på personal – från 30 anställda till totalt 19 i Sverige.
– Vi kommer att använda våra kunskaper och attackera oss ur det här. Det visade sig att vi hade lite för stor kostym och det gjorde att vi tvingades lägga ett varsel. För att lyckas bra i framtiden behöver vi behålla våra grunder men också förnya oss och se nya möjligheter till lönsamhet, berättar Kristian Berg.

Ekelund kvar som ägare
Scanunit har sitt huvudkontor i Helsingborg men finns även i Göteborg samt i Frederica och Bröndby i Danmark. Tidigare vd:n Per Ekelund är kvar som delägare (33 procent) men det är Ahlmarks-koncernen som är huvudägare med sina 64 procent. Även Martin Nilsson har en del i företaget med sina 3 procent. Ekelund jobbar kvar inom företaget men har dragit ned på arbetstiden. I hans jobb som Senior advisor ingår att stötta och finnas med som rådgivare till hela verksamheten.
Scanunit har flera ISO-certifieringar samt ytterligare certifieringar som ett bevis på kvalitativt arbete och Kristian Berg betonar vikten av dess betydelse.
– Till exempel så är alla våra svetsare certifierade vilket kostar en del men genererar samtidigt hög kvalitet till våra kunder, säger Berg som är sjöingenjör i grunden och har en bakgrund inom Wärtsilä och Caterpillar innan han kom till Scanunit 2016.