Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Skidsäsong året om i Bräcke

I Bräcke kommun har skidsäsongen fått en kraftig förlängning. Den varar nämligen året om tack vare de satsningar som kommunen gjort tillsammans med representanter från näringslivet och idrotten under de senaste åren. Ett gammalt bergrum har förvandlats till en toppmodern skidanläggning som sedan den 23 september i år står öppen för såväl elitidrottare som entusiastiska motionärer.

När planerna på den nya skidtunneln först presenterades för ett antal år sedan var det nog många som höjde på ögonbrynen. Idén var djärv – men om drömmen om en åretruntanläggning kunde bli sann skulle Bräcke kommun stå rustad med en unik anläggning med internationell attraktionskraft. Efter flera turer och genom ett gigantiskt engagemang från eldsjälar i kommunen står världens längsta skidtunnel i naturberg nu klar och invigd.
– Detta är fantastiskt. Arenan ska lyfta regionen och stärka skidsporten framförallt i södra och mellersta Norrland. Eftersom anläggningen är unik i sitt slag och kan garantera snösäker skidåkning året om ser vi också att arenan är av stor betydelse för svensk skidsport generellt, säger Gunnar Hammarberg, platschef på MidSweden 365, som både anläggningen och driftbolaget heter.
MidSweden 365 utgör ett viktigt landmärke för Bräcke kommun och trakten kring Gällö eftersom ökad tillströmning gör att beläggningen ökar på lokala hotell, restauranger och andra serviceanläggningar. Läget är bästa tänkbara då arenan kan betraktas som en östlig port in till fjällvärlden i Jämtland och Härjedalen, en naturlig knutpunkt och mötesplats för alla som är intresserade av skidsport.

Multisportcenter utvecklas
Skidtunneln är en multiarena för skidsport med flera banor i olika utföranden. Utförsåkning, längdskidor och skidskytte är några av de sporter som med fördel kan utövas i arenan, men det finns också utrymme för mycket annat. Egentligen är det bara fantasin som sätter gränser, menar Gunnar Hammarberg.
– Skidåkning inomhus är en spännande upplevelse året om, säger han. Tanken är att arenan ska byggas ut ytterligare för att bredda målgruppen och i framtiden ser vi för oss ett välutrustat multisportcenter här i Gällö.
Redan nu lockar MidSweden 365 en bred målgrupp av elitidrottare, gymnasieelever, fritidsresenärer och motionärer – till och med barnfamiljer.

Öppnar helt nya möjligheter
Jämtland och Härjedalen har under många år varit en bra plats att bo på för att utöva vinteridrott på skidor. Nu med detta tillskott i Bräcke kommun och Gällö. Med en skidtunnel i naturberg blir Bräcke ännu mer attraktivt för alla som ser fördelarna med att utöva sin sport på riktig snö i en genuin miljö.
– Anläggningen öppnar helt nya möjligheter för oss att locka besökare som annars kanske aldrig skulle ha stannat till i vår region. Det ser vi som en enorm utvecklingsmöjlighet för framtiden, säger Gunnar Hammarberg som avslutning.

Helena Ekholm hittar kraft i träningen
När Mid Sweden 365 hade besök av meriterade skidskytten och nyblivna personliga tränaren Helena Ekholm bad vi henne dela med sig av sina bästa tips för att hitta kraften i sig själv.
 
– Träningen idag är mitt andningshål och mitt sätt att hämta energi. Jag brinner för träning och vill gärna hjälpa andra att uppnå sina mål eller helt enkelt bara hitta glädje i träningen och skapa en livsstil där träningen har en naturlig plats i livspusslet, säger Helena.
 
Hur hittar du styrkan och motivationen att fortsätta när det är tungt?
Det är viktigt att ha ett tydligt mål att jobba mot, då blir det lättare att ta sig igen svackor. Inför ett lopp eller tungt pass är det också smart att förbereda några tankar att tänka som ska peppa dig om det tar emot.
 
Vad tror du om Mid Sweden 365?
Jag tror att Mid Sweden 365 kommer att betyda väldigt mycket för skidintresset på alla nivåer inom regionen, och förhoppningsvis kommer anläggningen även locka en hel del mer långväga skidturister. Och för mig känns det lyxigt att kunna få äkta skidkänsla året runt utan att lägga en förmögenhet på resor till glaciärer!