Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Skogsmaskiner för avverkning enligt kortvirkesmetoden

Ponsse har specialiserat sig på försäljning, produktion, underhåll och teknisk utveckling av skogsmaskiner för avverkning enligt kortvirkesmetoden.
Totalt sysselsätter Ponsse-koncernen cirka 1 000 anställda och på enheten i Surahammar är 35 personer anställda.
– Vi är ett helägt dotterbolag till Ponsse i Finland och vårt ansvar är att sälja och sköta service på skogsmaskinerna för våra kunder i Sverige och Danmark, berättar Jerry Wannberg, VD på Ponsse AB i Surahammar.

Ponsse grundades 1970 av skogsmaskinsentreprenören Einari Vidgren och har ända från början varit ledande inom lösningar för avverkning enligt kortvirkesmetoden.
Einari Vidgren avled 2010 och Ponsse ägs idag av hans fyra söner. Företagets aktier finns noterade på den nordiska NASDAQ OMX-listan.
Ponsses huvudkontor ligger i Vieremä i Finland.
– Ponsse har ända sedan starten 1970 fokuserat på utveckling och tillverkning av skogsmaskiner för det skandinaviska skogsbruket, berättar Jerry Wannberg.

Två avverkningsmetoder
Det finns två huvudsakliga mekaniserade avverkningsmetoder i världen: helstamsmetoden och kortvirkesmetoden. I kortvirkesmetoden kapas stammarna i skogen enligt användningsändamål, till exempel i sågstock, svarvstock, klentimmer och massaved. Det finns också många andra virkesslag.
– Skogsentreprenörer, som är våra kunder, köper maskiner av oss och tar sedan uppdrag hos de stora uppdragsgivarna. I norr är det i huvudsak de stora skogsbolagen SCA, Holmen och Svea Skog, längre söderut Stora Enso och ännu längre söderut är det skogsägarföreningar, som till exempel Södra Skog. De stora bolagen, som har egna produktionsresurser, köper också maskiner av oss, berättar Jerry Wannberg.
Upptagningsområdet för Ponsse i Surahammar är Danmark och Sverige, förutom Norrbotten där det finns en separat återförsäljare, som jobbar direkt mot företagets fabrik i Finland.
I Ponsses produktportfölj finns bland annat skördare, skotare, Ponsse Dual, datasystem, skördaraggregat, kranar och tilläggsutrustning.

Fokuserade på kortvirkesmaskiner
– Det som är specifikt för oss är att vi enbart är fokuserade på kortvirkesmaskiner och hela vår överlevnad bygger på att ta fram de effektivaste maskinerna som finns på marknaden. Vårt servicenät och servicelogistik är också viktiga parametrar, säger Jerry Wannberg.
Ponnse har skogsmaskiner som är unika i jämförelse med konkurrenterna i branschen. Företaget är till exempel det enda som har skördare i alla storleksklassar med åtta hjul. Dessa är bra för både stabiliteten, förarmiljön och för att förhindra markskador.
På skotarsidan har Ponsse lagt ned mycket kraft på att plocka fram de kraftfullaste och smidigaste kranarna.

Nummer två globalt
Globalt sett så är Ponsse nummer två på marknaden – endast John Deere är större.
– I Sverige är förhållandena lite annorlunda. Här slåss vi med andra aktörer i branschen och är idag på tredje plats. I hemlandet Finland däremot är Ponsse marknadsledande och har nästan hälften av marknaden, berättar Jerry Wannberg, som ser ljust på framtiden för företaget.
– Ja, i Sverige har vi en ganska stabil marknad och avverkningsvolymerna är stabila år efter år. Det som har tillkommit är bioenergisektorn som har bidragit med mer volymer. Tittar vi globalt så gäller det att ta hand om tillväxtmarknaden också eftersom kortvirkesmetoden växer i världen, främst i Ryssland, Latinamerika och Asien.