Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Spännande sommar på Visbytravet

Inte bara trav och spel utan även artistuppträdanden, bilutställningar och Leif ”Loket” Olsson. Detta är några av ingredienserna som väntar besökare på Visbytravet i sommar.

Visbytravet, eller ”Skrubbs”, är en traditionsfylld inrättning, sen starten 1948 är detta ett vitalt, dunkande hjärta för hästsporten på ön. Just trav är den största publiksporten på Gotland och man tar emot drygt 21000 besökare per år. Utav dessa är närmare 80 procent gotlänningar. Denna säsong utökas tävlandet jämfört med följande år och det blir sammanlagt 16 tävlingsdagar. Sammanlagt delas det ut sju och en halv miljon kronor i prispengar. Men nog med siffror, en tävlingsdag innebär inte bara trav och spel utan också mycket annat. Travbanechefen Peter Enström berättar stolt om lite som kommer hända under den annalkande sommaren.

Nu närmast inviger vi vår nybyggda altan. Den ligger i anslutning till restaurangen och där kommer åskådarna kunna sitta en våning upp, tre meter över marken, med möjlighet till att ta en öl och äta en bit mat samtidigt som man ser loppen. Den invigs med bubbel och trumpeter i samband med tävlingsdagen 24 maj, säger Peter Enström.
Redan nu finns det en grönyta bredvid travbanan där familjer kan slå sig ner på en filt och njuta av den medhavda picknick-korgen. Även evenemangstält med olika happenings som erbjuder enklare förtäringar finns på plats. Och att ta med barnen är inget problem.
Under de större tävlingarna har vi något som vi kallar för ”Lill-skrubbs”. Det är vår barnavdelning och där finns det massa skoj för de minsta. Korv med bröd, ansiktsmålning, gratis ridning på Gotlandsruss och en hoppborg, säger Peter Enström.

Den första större tävlingen går av stapeln tisdagen 21 juni och Leif ”Loket” Olsson är konferencier. Då är det V65 som gäller och för första gången på Gotland sen 1973 är det kallblodiga hästar som ska mäta krafterna mot varandra.

Det vanligaste är att köra med varmblodiga hästar och det känns kul att få visa upp något annat för publiken. Det innebär ju också att det kommer andra kuskar än vanligt och det är spännande, säger Peter Enström.

20 juli är det dags för klassikern som körts sen 80-talet, nämligen Visbytravfest. V64-tävlingarna, som innehåller Gotlandslöpningen och Ringmurens lopp, lockar varje år både häst- och kuskeliten i landet. Totalt delas det ut 1,5 miljon i prispengar och således är det mycket som står på spel.

När det gäller V64 är det mycket prispengar inblandat och därför blir det attraktivt att starta som aktiv i loppen. Det drar många bra hästar och vi hoppas på en publiksiffra över 5000 personer. Att vi lyckats få hit travprofilen Hans G Lindskog som konferencier känns också bra, säger Peter Enström.

Under hela dagen kommer det att gå bussar i skytteltrafik mellan Visby och travbanan. Bussarna är gratis så om du inte besökt travet innan är det bara att hoppa på och få en, förhoppningsvis både spännande och rolig, upplevelse du sent kommer att glömma!