Ons 22 maj / År 42 / Nr 1 2024

Specialisten på höghöjdsfordon

Danilift Sverige AB är en av Sveriges ledande leverantörer av hävare, stegbilar och arbetsplattformar.
En stor del av verksamheten består av försäljning samt service och underhåll av brandkårens stegbilar.

Danilift i Södertälje är ett systerbolag till Danilift A/S i Danmark och startades av Fredrik Nilsson 2011. Fredrik har arbetat med reparationer och service av brandbilar sedan 2003 och 2008 började han med försäljning av höjdfordon och arbetsplattsformar.
– Vi är generalagent i Sverige för det tyska företaget Metz, som bygger maskinstegar och hävare till räddningstjänsten. På den civila sidan är vi generalagent för Palfingers plattformar. Vi erbjuder också Danilifts egna produkter, berättar Fredrik.
Metz maskinstegar är avsedda för livräddning, släckning och andra arbeten på hög höjd. De levereras för olika höjder upp till 56 meter samt på valfritt chassi. Metz hävare är avsedda framförallt för släcknings- och takarbeten. De levereras på valfritt chassi för olika höjder på upp till 56 meter.
Palfingers arbetsplattformar kan levereras med en arbetshöjd från cirka 14 meter upp till 110 meter.
Kunder till Danilift är brandförsvaret, elverk, uthyrningsföretag, målerifirmor, skyltfirmor, ja i princip alla företag som jobbar på höga höjder.

Erbjuder helheten
– Vi är väldigt allround och sköter allt från service till försäljning av reservdelar och utbildningar. Utbildning är viktigt, inte minst på brandbilssidan så att de kan certifiera sina chaufförer, säger Fredrik.
Utbildningar finns både för nylevererade fordon samt repetitionsutbildningar på befintliga höjdfordon.
Många av landets alla brandbilar är regelbundna besökare hos Danilift i Södertälje. Verkstaden är stor och det är ganska högt i tak, tillräckligt för att det ska gå att köra in en av brandkårens stegbilar i den.
Brandbilar i exempelvis Stockholmsområdet rullar ganska mycket. 2013 tog Danilift emot cirka 85 bilar för den obligatoriska servicen, som sker två gånger om året. Därtill tillkommer akuta reparationer.

Många upphandlingar
– Det är alltid offentliga upphandlingar på brandbilssidan och just nu är det många upphandlingar ute. Det är ganska långa ledtider när det gäller brandbilar. Det tar nästan ett år från att en offentlig upphandling kommer ut till att vi kan leverera bilen, berättar Fredrik och fortsätter:
– Nu siktar vi på att växa på servicesidan så att vi hinner med att ge bra service till våra kunder.
Danilift i Södertälje har idag fem anställda.