Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Stena Lines storsatsning i Karlskrona gynnar svensk handel och industri

Stena Line har en av huvudrollerna i Karlskronas och Blekinges vision om en ökad turistinströmning från det nya Europa. Nu när Stena Lines linje mellan Karlskrona och Gdynia har fått ett rejält lyft i och med den stundande leveransen av två av Nordens största färjor förstärks både passagerar- och godstrafiken.

Stena Line stärker sin position i Östersjön med systerfartygen Stena Vision och Stena Spirit. Fartygen, som tidigare trafikerat linjen Göteborg – Kiel, har renoverats för en kvarts miljard kronor och innebär en kraftig kvalitets- och kapacitetshöjning.
Resenärerna möts nu av en helt ny Spa-anläggning, modern bufférestaurang och nattklubb. Dessutom finns attraktiv shopping och konferensdel ombord. Systerfartygen är nära nog identiska och har 1700 bäddar vardera, en kraftig kapacitetsökning mot tidigare alternativ.
– Genom att vi uppgraderat Polenlinjen tar vi också nästa steg i vår utvecklingsstrategi för att stärka resande och frakt mellan Sverige och Polen, kommenterar Niclas Mårtensson, linjechef Karlskrona – Gdynia.

För ortens utveckling
Stena Line är majoritetsägare och ansvarig för driften av hamnen i Karlskrona och är därmed också en central aktör för ortens utveckling.
Ambitionen omfattar hela Blekinge och resten av Sverige eftersom ökad kapacitet på linjen Karlskrona – Gdynia, som knyter Sverige med det nya tillväxtbenägna Europa, innebär ökade möjligheter för aktörer över hela landet. I samband med att de nya fartygen levereras skapas även ett hundratal nya arbetstillfällen i Karlskrona.
– Investeringen ger oss möjlighet att bättre erbjuda våra gäster både från Sverige och Polen en kvalitativ semester, samtidigt som vi kan lova en mycket bra service till våra fraktkunder. Karlskrona utgör hjärtat i Östersjöregionen och har därmed absolut bästa läge för ökade samarbeten med de största expansionsmarknaderna i Europa, menar Niclas Mårtensson.
Hamnområdet omfattar stora ytor med enorm utvecklingspotential. Det finns ambitioner som talar för en snar etablering av frakt- och passagerartrafik till ytterligare en viktig knutpunkt i Östersjön i ett av de baltiska länderna.

Marknadsför Blekinge
Den nya turlistan har liksom den gamla två anlöp per dygn. När Stena Spirit levereras till våren kommer Stena Lines resenärer även att få erfara den stora förändringen och fördelen med att kryssa med samma typ av fartyg både på ut- och hemresan.
– Vi marknadsför Karlskrona och Blekinge som ett attraktivt resmål, mycket naturnära och med tillgång till fantastiska upplevelser kring en historisk örlogsmiljö. Samtidigt har vi svenskar mycket att hämta i Polen, som kommit långt i utvecklingen av kulturella upplevelser kantade av exklusiv och framförallt prisvärd shopping, poängterar Niclas Mårtensson avslutningsvis.