Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Stockholm och Europa snabbt och effektivt från Kalmar Airport

Kalmar Airport fortsätter att utveckla Stockholmstrafiken i nära samverkan med SAS och Kalmarflyg. Över 100 000 resenärer åker från Kalmar till Stockholm Arlanda eller Bromma årligen, Av dessa reser mellan 10-20 % vidare ut i Europa tack vare Arlandas breda utbud med över 40 destinationer utan mellanlandning.

När det gäller tid, tillgänglighet, service och säkerhet är flyget ett överlägset transportslag. Under tuffa väderförhållanden, inte minst de senaste två vintrarna, är flyget ofta det enda transportslag som inte drabbas av allvarliga förseningar.
– Vi är en viktig knutpunkt för både affärs- och fritidsresenärer. Vi har ett starkt utbud med upp till åtta avgångar till Stockholm Arlanda eller Bromma dagligen, kommenterar driftschef Ronny Lindberg.

Säkerställer konkurrens till Stockholm
En av flygplatsen viktigaste uppgifter är att tillsammans med regionen arbeta för att säkerställa konkurrens till Stockholm. En fortsatt satsning på linjerna till Stockholm med både Kalmarflyg och SAS ger regionen ett utbud och en tidtabell som i stort motsvarar i första hand näringslivets behov av resor till Stockholm.
Man fortsätter också satsningen för resandet till Europa via Arlanda. En undersökning från december 2010 visar på en ökning av antalet resenärer som åker från Kalmar till Stockholm och därefter vidare ut i Europa.
– Trenden är en viktig fråga för vår regions fortsatta utveckling, menar Ronny Lindberg. Arlanda har ett utbud som vi vill göra vår region uppmärksamma på. Det breda utbudet är mer lättillgängligt än man tror, det handlar bara om en mellanlandning och därefter når man enkelt över 40 destinationer.

Charter från Kalmar
Några gånger per vecka erbjuder Kalmar Airport även charterflyg till populära semesterdestinationer. I fjol reste ca 27 400 personer med charter från Kalmar, bl.a. till Gran Canaria, Kreta, Mallorca, Egypten och Bulgarien. Flertalet av dessa destinationer erbjuds även i år tillsammans med Berlin och Rhodos.
– Vi har ett bra utbud, men det går alltid att utveckla för att bli bättre. Vi strävar efter att kunna erbjuda regionens invånare en förstklassig service och här ingår charter.
I april satsar Kalmarflyg på Berlin som destination för kortcharter.
– Det är vår förhoppning att kortchartern har kommit för att stanna och att flera spännande destinationer kan erbjudas regionen.

Regional angelägenhet
Kalmar Airport är ett helägt kommunalt bolag sedan 2007. Att utveckla flygplatsen hör till en av kommunens viktigaste strategiska tillväxtambitioner.
– Under våren 2011 färdigställer vi lokalbussens anslutning till passagerarhallen. Resenärerna får en enklare och smidigare tillgång till linje 402. Samtidigt ser vi över befintlig kapacitet, att förlänga landningsbanan skulle bl.a. öppna för utökade destinationer genom att vi då kan ta emot större plan, berättar Ronny Lindberg.
Kalmar Airport är regionens flygplats och därmed även en regional angelägenhet för vidare utveckling.