Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Styrkan i att ha special som standard

Helsingedörrens korta leveranstider är svåra att slå. Speciellt för konkurrenter utanför Sverige, som via långa transportvägar når den svenska marknaden förr eller senare, men som får svårt att hålla samma flexibilitet och leveranssäkerhet som en inhemsk aktör. En aktör som vet vad den lokala marknaden efterfrågar och som kan göra kundspecifika ändringar. En aktör som dessutom har tillgång till högkvalitativ svensk skogsråvara runt knuten.

Efter många år som finsnickare och med speciell erfarenhet från fönster- och dörrtillverkning tog Anders Hammarström steget och etablerade en egen verksamhet med fokus på specialtillverkade dörrar. Snart tio år senare är Helsingedörren ett av Sveriges mest expansiva företag inom kundspecifika och måttbeställda dörrar med en leveranstid som få kan överträffa.

Bygger större lager under 2015
Sortimentet har utvecklats under åren och idag kan Helsingedörren inte bara leverera specialdörrar på beställning. Det finns även ett standardsortiment av dörrar i de flesta tänkbara storlekar och utföranden, med eller utan glas.
– En stor förändring sker just nu i att vi bygger upp ett större lager för våra standardprodukter. Vi kommer givetvis att ha ett fortsatt stort fokus på special, men för att möta marknadens efterfrågan ser vi ett stort behov av att lagerhålla vissa produkter, säger Helsingedörrens ekonomiansvariga Helen Forsblom.
Verksamheten har expanderat sedan starten och flyttade år 2009 in i nya, större lokaler i Viksjöfors i Ovanåkers kommun. Då utvecklades även sortimentet med tillverkning av fönster, både special och standard. Under 2015 kommer lagret att kompletteras med nästan samtliga av Helsingedörrens dörrmodeller och en del standardfönster.

Småskalighet och bra service
En utökad lagerhållning utgör ett stort steg för en relativt liten aktör som Helsingedörren. Att behålla småskalighet har varit viktigt sedan dag ett, men lika viktigt är det att kunna erbjuda en bra service som gör att kunderna väljer Helsingedörren framför andra leverantörer. Och konkurrensen är tuff inom branschen, bekräftar Helen Forsblom.
– Vi säljer våra produkter, både dörrar och fönster, via återförsäljare över hela Sverige. En viss del går även på export och då främst till Norge. I och med att vi nu får en mer omfattande lagerhållning så kan vi med stor säkerhet leverera mer utanför Sveriges gränser. Det är en tänkbar utveckling, samtidigt ser vi en ökad efterfrågan på den svenska marknaden.

Eftersträvar marknadens kortaste leveranstid
I samband med den stora satsningen på fler lagervaror behöver Helsingedörren se sig om efter ytterligare större lokaler i början av 2015. Fortsatt expansion är trolig och vi ser större möjligheter under 2015. Helen Forsblom rundar av genom att kommentera framtidsutsikterna:
– Vi ser mycket positivt på framtiden. Vi vet att vi har mycket att erbjuda som är unikt för Helsingedörren, exempelvis en av våra storsäljare som utgörs av vackra kulturfönster med allmogeprofil på både karm och båge. Likaså våra moderna två- och treglasfönster som har allmogeprofiler. Förutom dörrar har vi specialfönster anpassade för flertalet typer av byggnader. Samtidigt eftersträvar vi marknadens kortaste leveranstid och kan det kan vi leva upp till genom att ha så mycket som möjligt klart för leverans samma dag som det beställs.