Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Succé för måttbeställda specialduschar från Göteborg

Sedan 1994 har Västia AB i Göteborg tillverkat VÄSTIA DUSCHRUM®, som idag är ett mönsterskyddat och registrerat varumärke.
Produkten, som hela tiden utvecklas vidare, har levererats i cirka 20.000 exemplar till de flesta av Sveriges kommuner.

Västias grundare Jan Hervéus har drivit egen verksamhet sedan tonåren. Då han grundade Västia 1986 arbetade han som entreprenör på fartyg och började med tillverkning av livbältessoffor. Mycket jobb gjordes åt Stena Line, norska Fred Olsen Line och andra stora rederier. Sedan växte ett allt större produktsortiment fram.

En stor succé
När tillverkningen av VÄSTIA DUSCHRUM® kom igång 1994 blev produkten omgående en stor succé. Den säljs nu i hela Sverige och övriga Skandinavien och efterfrågan ökar hela tiden.
Vid produktstarten 1994 tillverkades VÄSTIA DUSCHRUM® bara i en enda storlek, nämligen 1400×800. Numera finns 24 storlekar i 12 standardmodeller och ett oräkneligt antal speciallösningar.
– Anledningen till att vi kan erbjuda alla dessa måttbeställda specialduschar till ett förhållandevis lågt pris är att vi använder ett väldigt flexibelt profilsystem. Vi arbetar i nära samarbete med en av de kunnigaste profilspecialisterna i landet, nämligen FOGA System AB, berättar Jan Hervéus.
Alla duschrummen tillverkas i Göteborg och material och detaljer är av högsta kvalitet. Detta borgar för produkter som motsvarar kundernas högt ställda krav.

Enkel att installera
Målet för Västia AB är att VÄSTIA DUSCHRUM® inte bara ska vara användarvänlig utan också mycket enkel att installera i befintliga badrum. Och detta har företaget lyckats med. Många av Sveriges kommuner har insett att just VÄSTIA DUSCHRUM® är ett mycket kostnadseffektivt sätt att anpassa badrum.
Utöver olika storlekar och modeller finns även en uppsjö av tillbehör, till exempel stänkskyddsdraperier, som är praktiska hjälpmedel för en hemvårdare som ska bistå en brukare vid duschning, lyftkrok på vagn som underlättar för brukaren att resa sig, torkstänger på kanten av duschrummet för att hänga saker på tork med mera.
– Dessa olika modeller, storlekar, lösningar och tillbehör gör det möjligt för oss att på kort tid anpassa vår produkt till de flesta individuella behov och komma runt de flesta kluriga, tekniska problem, säger Jan Hervéus.

Duschväggar
2009 startade Västia även tillverkning av duschväggar med ungefär samma koncept som VÄSTIA DUSCHRUM®.
Duschväggar används i utrymmen med redan ”våtsäkra” golv och är en något billigare lösning.
Västias arbete med utveckling av såväl tillbehör till VÄSTIA DUSCHRUM® som andra produkter fortgår kontinuerligt.
Företaget, som firar 25-års jubileum i år, sysselsätter idag sex anställda och ägs av Eva och Jan Hervéus.