Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Sundets pärla Helsingborg – Sveriges centrum för nyetablering och utveckling

I Helsingborg är det aldrig långt till havet. I Helsingborg känns allt nära, trots att staden är relativt stor. Med en differentierad näringslivsstruktur banas det väg för nyetableringar inom de flesta områden, och tack vare en förstklassig infrastruktur med flygplats, hamn och järnväg inom räckhåll är Helsingborg den perfekta etableringsorten både för företagande och boende.

Det finns flera stora och aktiva företag i Helsingborg. Näringslivet är mångfacetterat, men tyngdpunkten ligger på logistik, IT, livsmedel samt läkemedel och hälsa. Inom kommunen finns även ett stort antal mindre företag inom i stort sett alla segment.
Det är inte så konstigt att Helsingborg är en naturlig etableringsort för företag inom just läkemedel och hälsa, hela Skåne är en viktig del av Öresundsregionens starka life science kluster.
– Nu när Lund får ett ISS-forskningscenter höjs pulsen ännu mer, menar näringslivschef Renée Mohlkert. Genom etableringen sätts Öresundsregionen på världskartan, och Helsingborg har med sitt strategiska läge vid havet en bra utgångspunkt för maximal delaktighet i satsningen.

Sedan 2001 finns även Lunds universitets filial Campus Helsingborg i staden. Här finns bland annat utbildningar i Service management och datateknik, helt i linje med stadens kompetensbehov.

Helsingborgs nya multiarena
Helsingborg får snart en egen multiarena för idrottsevenemang, konserter och mässor. Arenan är påbörjad och beräknas stå klar 2012. Tanken är att arenan i första hand ska serva idrotten, men även andra evenemang som exempelvis Melodifestivalen kommer att kunna anordnas här.

Den nya arenan blir granne till Idrottens hus i stadsdelen Olympia. En bit längre bort ligger fotbollsstadion Olympia och i området finns även flera andra idrottslokaler.
– Det blir ett samlat idrottscentrum på Olympia, med flera möjligheter inom gångavstånd för den som vill utöva eller titta på olika sporter, kommenterar Mohlkert.
I anslutning till arenan anläggs också en park – helsingborgarnas egna Central Park – för promenader, utövande av idrott, möten och avkoppling.

Utveckling av Knutpunkten
Helsingborgs läge vid havet och Öresund har alltid varit betydelsefullt för staden, inte minst när det gäller infrastrukturen. Helsingsborgs stad samlar nu in förslag på hur Knutpunkten kan utvecklas som resandeanläggning och mötesplats för framtidens resenärer. Med projektet H+ satsar man på utveckling och förnyelse med ett tidsperspektiv på ca 20 år.

Södertunneln har en nyckelroll i H+ projektet. Renée Mohlkert berättar att en förutsättning för utbyggnadsstrategin är att järnvägen flyttas ner i en tunnel under mark.
– Genom att järnvägen grävs ner blir det möjligt att binda ihop Centrum och Söder med H+ området och skapa ett kreativt centrum i Öresundsregionen.

Södertunneln blir 1,3 kilometer lång och leder fram till befintliga spår på Västkustbanan norr om Ramlösa station. Byggtiden är beräknad till sex år med planerad byggstart 2012.