Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Svensk design och kvalitet slår igenom igen – USA nästa för Sittab

Skandinavisk design och kvalitet präglar Sittab Stol AB:s breda sortiment. Företaget utvecklar och tillverkar produkter som förbättrar arbetsmiljön i skogs- och entreprenadmaskiner, dvs. miljön i själva förarhytten. Armstöd, nackstöd, joysticks och vändskivor för att rotera förarstolen är exempel på produkter som gjort Sittab till en av norra Europas ledande leverantörer inom detta produktområde.

Sittab Stol AB fyller 20 år i år. Företaget grundades i Gustafs av innovatörerna Börje Pettersson och Kjell-Anders Eriksson, Kjell-Anders finns fortfarande kvar i bolaget och driver produktutvecklingen. Idag har han sällskap av ytterligare två delägare med Anders Claesson som VD och Greger Blomster som sköter ekonomi och personal.

På väg mot USA-etablering
Sittab är en komplett leverantör för fordons- och stolstillverkare. Det handlar till stor del om skogs- och entreprenadmaskiner där Sittab utvecklar och tillverkar produkter som förenklar förarens arbete samt höjer komforten med bättre lösningar för förarplatsen, dvs. stolen. Sittab tillverkar inte själva stolen, utan har ett brett sortiment av kringprodukter som förbättrar hela sittmiljön.
– Vi arbetar globalt med både kunder och leverantörer, berättar Anders Claesson. Bland våra samarbetspartners finns de allra största tillverkarna inom skog och entreprenad såsom John Deere, Komatsu Forest, Atlas Copco och Caterpillar. Vi har en stark ställning på den nordiska och europeiska marknaden och nu tar vi ytterligare ett steg och etablerar dotterbolag i USA mot slutet av året.
Utöver nyetableringen i Minneapolis, Minnesota satsar Sittab även på att rekrytera mer personal till det svenska bolaget. Till en början handlar det om ett par tjänster, om den starka tillväxttrenden håller i sig tror Anders på ytterligare expansion under 2012.

Utvecklar tillsammans med kunden
Förutom det breda sortimentet av standardprodukter konstruerar Sittab även helt kundspecifika lösningar. Utvecklingen sker då i nära samspel med kundens konstruktionsavdelning och man får en helt anpassad produkt som möter alla tänkbara krav och önskemål.
– Vår huvudinriktning är robust och ergonomisk design av produkter som ska förbättra förarmiljön i tunga maskiner, dvs. inte personbilar och ej heller lastbilar. Alla typer av fordon som normalt inte rullar på väg, inklusive tåg och marina applikationer arbetar vi med. Det som vi tillverkar ska tillföra något värdefullt för våra kunder. Dagens höga krav på arbetsmiljö och komfort har satt en ny standard för hur förarmiljöer ska konstrueras, vi hjälper våra kunder att uppnå den, understryker Anders Claesson avslutningsvis.