Fre 27 maj / År 40 / Nr 1 2022

Svenska Manometerfabriken – ett sekel i den svenska industrins tjänst

Kan en innovation från 1800-talet leva kvar i samma utförande, baserat på samma teknik, för att skapa mervärden i dagens snabbväxande samhälle? Svaret är ja. Manometern är ett exempel på en sådan innovation, den relativt enkla tekniken kan integreras i de flesta applikationer där tryckmätning ska utföras. Idag finns det naturligtvis digitala tryckmätare, och de är manometerns främsta konkurrenter, men man får inte glömma de uppenbarliga fördelar som manometern har i form av enkelhet, pris och tillgänglighet.

Svenska Manometerfabriken AB har tillverkat manometrar sedan 1914, idag är produktionen till 95 procent kundanpassad med skräddarsydda lösningar för varje enskild applikation.
Det var nuvarande VD Mats Liss morfar med kompanjoner som grundade företaget för nästan 100 år sedan. Manometern ser i stort sett likadan ut idag som då, och används fortfarande överallt inom industrin. Manometern kan användas överallt där tryck ska mätas, digitala lösningar mäter förvisso med högre noggrannhet eftersom manometerns skala begränsas av klockans yta, men i jämförelse med digitala tryckmätare är manometern oslagbar framförallt i pris.
– Den billigaste digitala tryckmätaren kostar omkring 2500 kronor, motsvarande manometer kostar runt 60 kronor. Där ligger den största skillnaden, upplyser Mats Liss.
Manometern är också enkel att ta med överallt och underlättar vid exempelvis service ute på fältet. Den avläses precis som en klocka och är lätt att hantera och underhålla. I Svenska Manometerfabriken tillverkas omkring 10 000 manometrar årligen, samtliga är kundspecifika lösningar som levereras exakt efter specifikation. Bland kunderna finns de största verkstadstekniska aktörerna som ABB, Siemens-Elema, Saab, Volvo och SPX.
– Vi fokuserar på den svenska marknaden och följer våra kunder ut i världen. Allt vi gör är specialbeställt, vi säljer också manometrar från en tillverkare i Schweiz som är populära här i Sverige.

Manometerns framtid
Mats Liss beskriver en ljus framtid för manometern, där nya användningsområden tillkommer hela tiden. Den moderna industrin, från sjukvården till fordonsindustrin, använder manometrar i stor utsträckning tack vare den enkla hanteringen, tillgängligheten och kostnadseffektiviteten. I många fall används både digitala tryckmätare och traditionella manometrar i samma miljö.
– Vår styrka är vår flexibilitet, vi kan tillverka exakt det som kunden vill ha. Vi är 12 anställda idag, fortfarande ett familjeföretag som idag ägs och drivs av tredje och fjärde generationen. Min äldsta son Mattias har precis börjat som innesäljare och vi kommer att satsa mer på marknadsföring framöver för att på så sätt också bidra till att trygga manometerns framtid, säger Mats Liss som avslutning.