Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Sveriges ledande grossist inom elmaterial

Elektroskandia Sverige AB bildades under namnet Asea IM 1904 och fick sitt nuvarande namn 1917.
Idag är företaget Sveriges ledande grossist inom elmaterial med cirka 750 medarbetare totalt i Sverige.
På företaget i Jönköping arbetar tio anställda.
– Vi har den absolut bästa logistiken och leveranssäkerheten i branschen, säger Pär Ljunggren, regionchef Småland.

Elektroskandia marknadsför och säljer elmaterial och utrustning inom kraft/automation, tele/data/säkerhet, belysning (Elektroskandia Belysning), hushållsmaskiner (Cylinda) och industriförnödenheter.
– Vi är även ett av de ledande företagen i Sverige när det gäller belysning, med egen tillverkning och försäljning, vilket gör oss till en mycket komplett grossist och leverantör, säger Pär Ljunggren.
I Småland har Elektroskandia hämtbutiker i Jönköping, Växjö, Kalmar och Oskarshamn, där man lagerhåller mer än 1 200 artiklar, samt ett servicelager i Nybro. I butikerna kan kunder varje morgon hämta material som de beställt dagen innan. De kan också få materialet levererat till arbetsplatsen.
– All distribution och logistik utgår från vårt lager i Örebro, där vi har mer än 50 000 artiklar lagerlagda och ytterligare cirka 250 000 artiklar nummersatta, som vi tar hem på beställning, berättar Pär Ljunggren.
Elektroskandia ser till att rätt produkt når rätt kund på rätt plats vid rätt tillfälle. Varje dag hanteras 600 ton elmaterial i logistikcentret i Örebro – det betyder att man expedierar två order i sekunden!
Kunder till Elektroskandia är elinstallatörer, industrin, kommuner, landsting och stora energibolag, som Vattenfall och E.ON, samt lokala energibolag.
Upptagningsområdet för region Småland är Jönköpings län, Kronobergs län och Kalmar län inklusive Öland.

Hård konkurrens
Konkurrensen kan vara hård inom elgrossistbranschen.
– Vi klarar oss bra, men det är en ganska tuff bransch. Det är många som vill vara med och dela på kakan. Flera av konkurrenterna idag är internationella och multinationella spelare så det är inte bara att slänga sig ut i branschen och sälja elmaterial. Man måste ha goda kund- och leverantörsrelationer för att kunna leverera till rätt pris och i rätt tid, säger Pär Ljunggren.
Elektroskandia är en del av Sonepar-koncernen – ett av de största elgrossistföretagen i världen. I koncernen ingår idag mer än 153 företag i 36 länder, spridda över fem kontinenter.

En positiv utveckling
– Vi har tagit fram en ny hemsida som är den bästa i branschen i dagsläget enligt våra kunder. Vi har en mycket bra sökfunktion och om man loggar in sig som kund så får man ytterligare hjälp, säger Pär Ljunggren.
Pär har varit ansvarig för region Småland sedan 2010 då Elektroskandias verksamhet delades in i nio regioner.
Företaget har haft en positiv utveckling i Småland och Pär Ljunggren räknar med att den ska fortsätta under de närmaste åren.
– Vi har lagt en plattform för region Småland och vi har mycket intressanta projekt framför oss. Vi lade en plan i början av 2010 om hur verksamheten skulle se ut 2015 och det har gått precis i den takten som vi hade räknat med när det gäller marknadsandelar, omsättning och vinst. Och det känns jättebra, säger Pär Ljunggren avslutningsvis.