Sön 4 jun / År 41 / Nr 1 2023

Swedavia satsar på Blekinge och vill bygga ut Ronneby Airport

Ronneby Airport är en av Sveriges två flottiljflygplatser. Den civila delen drivs av Swedavia, som nu har för avsikt att utveckla flygplatsen ytterligare för att möta de ständigt accelererande kraven från regionens resenärer.

Swedavia har tagit fram en utvecklingsplan för Ronneby Airport. Blekinges lokala flygplats har blivit för liten för att på ett effektivt sätt kunna serva ett ökande antal resenärer. Flygbolag och researrangörer utvecklar sina erbjudanden kontinuerligt och man når allt fler destinationer från Ronneby. Blekingeflyg introducerar exempelvis charterresmålet Hurghada i Egypten den 26 december i år.

Diskuterar finansiering
Flygstationschef Mona Grönqvist berättar att Swedavia bland annat har för avsikt att bygga ut avgångshallen och incheckningsdiskarna, säkerhetskontrollen ska få två flöden och ankomsthallen ska byggas ut med nya bagageband. Det finns dessutom planer på att bygga till en övervåning komplett med bryggor.
– Vi befinner oss på planeringsstadiet, och ska tillsammans med Region Blekinge bjuda in de fem kommunerna för att diskutera finansieringen av flygplatsens utveckling, förklarar Mona.
Sammanlagt krävs omkring 70 miljoner kronor för att färdigställa det planerade utvecklingsprojektet.

Vill utöka med fler destinationer
Blekingeborna vill kunna resa från sin lokala flygplats, därför satsar Swedavia på att utöka antalet destinationer.
– Ambitionen med att bygga ut är att skapa ett starkt varumärke för Blekinge, att utöka befintliga linjer med fler avgångar och samtidigt utöka antalet destinationer från Ronneby. Som ett led i processen ser vi även över kommersiella produkter och kringtjänster i anslutning till flygplatsen, som parkeringsmöjligheter och konferensrum.
Mona berättar vidare att man investerar i en ny teknik för konferensavdelningen, utrustningen benämns som dashboard och har tidigare använts mycket i skolor bland annat. Hon avslutar här med orden:
– Det ska vara lätt att ta sig hit och därefter vidare. Företag ska känna att det är enkelt och effektivt att förlägga sin konferens här, man träffas och reser kanske direkt vidare efter mötet. Vår roll är att skapa en plattform för möten mellan människor, därför satsar vi nu på att vidareutveckla varumärket Ronneby Airport.

Swedavia i korthet
Swedavia ansvarar för drift och utveckling av i dagsläget 14 internationella flyplatser i Sverige varav Ronneby Airport är en. Swedavia har för avsikt att renodla verksamheten så att ansvaret begränsas till de enligt regeringens beslut tio prioriterade flygplatserna.
De flyplatser som benämns som prioriterade är: Arlanda, Landvetter, Bromma, Malmö, Ronneby, Visby, Luleå, Umeå, Kiruna och Åre – Östersund. Sveriges resterande flyplatser ska drivas på regional nivå, antingen privat eller kommunalt.