Fre 1 mar / År 42 / Nr 5 2023

Swedbank – lokal och global partner

Swedbank förvaltar ett värdefullt arv som bygger på den svenska sparbankstraditionen och är faktiskt Sveriges första bank som startades i Göteborg 1820. Samtidigt är Swedbank en modern bank som med nytänkande och kreativitet skapar tjänster som möter dagens tuffa krav på flexibilitet, tillgänglighet och användarvänlighet. På Hisingen i Göteborg finns Swedbank representerade med tre kontor som finns på Norra Älvstranden, Wieselgrensplatsen och Amhult i Torslanda.

Eftersom Norra Älvstranden är ett av Göteborgs största tillväxtområden med många nya företag och en hel del nybyggnation kommer det inte som en överraskning att Swedbanks företagskontor etablerats just på Lindholmen.
– Vi har förmånen att verka i en unik miljö med närhet till små såväl som stora företag, väletablerade och nya aktörer inom i stort sett alla branscher. I vår kundkrets finns allt från forsknings- och utvecklingsföretag till offentlig verksamhet, social service och liknande.
Lindholmen har en fantastiskt inspirerande företagsmiljö som bidrar till att skapa tillväxt för både Swedbank och kunderna.
– Våra kunder sätter stort värde på att vi som bank både finns nära dem och därmed förstår den lokala marknaden samtidigt som vi är en global fullservicebank. T.ex. har vi många kunder som har affärer i många länder, ska förvärva företag eller sälja sitt företag och då behöver direkt kontakt med våra specialister inom de områdena. Men det kan även vara så att de vill se över sina anställdas trygghet både juridiskt eller försäkringsmässigt. Oavsett vilket så kan vi hjälpa dem, säger Anna Norlin, som ansvarar för de tre kontoren på Hisingen.

Antalet generationsskiften ökar
Ett växande område är rådgivning och tjänster kopplade till generationsskiften i företag. Med tanke på hur demografin ser ut i Sverige kommer detta område att fortsätta öka. Swedbank förfinar därför tjänsteutbudet kontinuerligt för att passa morgondagens krav och är den enda bank som har företagsförmedling.
– Vi finns med som stöd under hela överlåtelseprocessen, från tidig planering till överlåtelse och slutligen förvaltning av tillgångar efter ett generationsskifte. Det är mycket att tänka på, vi hittar lösningar som är optimala för varje enskild kund, förklarar Anna Norlin.

Hjälper ungdomar att få jobb och att starta eget företag
Swedbank har under flera sekel varit en viktig del av samhället. Att ta ansvar och vara med och utveckla framtidens hållbara samhälle är därför en central och självklar uppgift på agendan. De fokuserar på tre områden, det första är att utbilda ungdomar i privatekonomi (obligatoriskt ämne på gymnasiet sedan 2011), det andra är att hjälpa ungdomar att starta företag vilket de gör genom Ungt företagande där de är huvudsponsor och det tredje är att skapa praktikplatser till ungdomar
– Vi har med gemensamma krafter sedan start lyckats skapa ca 3000 praktikplatser varav drygt 300 i banken. Av alla de arbetssökande som fått prova på ett arbete på någon av bankerna har hela 70 procent fått någon form av anställning. Vårt syfte är att skapa sund och hållbar ekonomi för privatpersoner och företag, så vi ser att vi behöver finnas som partner under livets alla faser oavsett om det handlar om privatpersoner eller företag, upplyser Anna Norlin.