Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Sydfanér – 50 år i träets och miljöns tjänst

I början av 1960-talet var bl.a. Forserum mitt i centrum av möbeltillverkning i Småland. Det var här som fanérföretaget Sydfanér först etablerade sig i liten skala. Efter 10 år flyttades verksamheten till Vaggeryd och här finns man än idag. Hos Sydfanér är alla kunder välkomna, stora som små.

Danzer Group, ett välkänt företag inom branchen, har alltid varit en betydande leverantör till Sydfanér. 2004 köpte Danzer Group Sydfanér och det har betytt att företaget idag är den ledande aktören inom fanérindustrin i Skandinavien.

Det stora genombrottet
Under 70-80 talet fick Sydfaner sitt stora genombrott, då bl.a. köksindustrin och kontorsmöbelindustrin hade stora behov av fanér. De stora träslagen har hela tiden varit bok, ek och björk. Idag är det en mycket större variation i träslagen och arkitekter är alltid intresserade för att skapa nya trender, såsom Zebrano, Wengé, lärk och ceder.
Det är viktigt att påpeka att alla träslag som Sydfaner säljer är av märkning Controlled Wood. Vissa träslag kan man även få som FSC-certifierade. Danzers policy är, utan förbehåll, att man är väldigt noga med ursprunget av fanér. Idag kontrolleras avverkning extremt noga och det är ett sundhetstecken, efter de många år av skövling som förekom på 60- och 70-talen. Tillväxten är idag mycket större än avverkningen.

Nya fanérprodukter
Sydfanér importerar olika träslag från världens alla hörn. Tillsammans med moderbolaget Danzer har de alltid tillgång till ca 200 olika träslag. De bedriver en mångsidig verksamhet som leverantör av fanér. Olika nischföretag som fogerier, bordtennisracket tillverkare, interiörer för banker, hotell och liknande finns bland kunderna.
Vinterio är en helt ny produktkategori från Danzer. Genom en speciell teknik kan man få olika utseende på fanéret. Man kan blanda träslag och även få olika bredder på ”stavarna”, vilket illusteras på Danzers hemsida.

Branchen behöver folk med känsla för trä
Sydfanér försöker att hålla kontakt med skolor för att etablera en träkultur hos de yngre människorna.
– Det är väldigt viktigt att vi tar tillvara på trä som en ren och miljövänlig produkt och att vi alla försöker att se trä som en del i vårt arv. Vi konkurrerar mot branscher som efterliknar trästruktur med folier, melamin och andra olje- och plastbaserade material. I tider av miljötänk, är ju svaret givet: Trä – ett material som jorden gett oss att förvalta bör också tas tillvara på för miljöns bästa, säger Sven-Bertil Karlsson, Sydfanérs VD.
Inom Danzer Group finns det möjligheter att ansöka om traineetjänster utomlands. Eftersom gruppen finns i alla världsdelar, kan det vara intressant för ungdomar med träkänsla att lära känna denna spännande bransch. Trä ligger i tiden och det kommer mer och mer förfrågningar om rustik vintage fanér. Man skall känna på ytan att det är äkta trä, först då är produkten attraktiv.