Fre 24 maj / År 42 / Nr 1 2024

Systemlösningar och tjänster inom industriautomation

AH Automation i Kungshamn är ett teknikföretag som levererar systemlösningar inom industriautomation, marinel, infrastruktur och Customer Service. Ursprunget till företaget grundades 1944 som en renodlad elinstallationsfirma för fastigheter och fiskebåtar.

Affärsidén hos AH Automation är att med hög kompetens utveckla, marknadsföra och producera systemlösningar och tjänster inom sina affärsområden.
– Vi är duktiga på montageteknik med hjälp av robotar, liner eller andra skräddarsydda lösningar. Vi åtar oss helhetsprojekt när det gäller speciallösningar. Kunderna får en leverans av komplex natur, men med många olika typer av tekniker från samma leverantör, säger Stefan Berntsson, marknadschef på AH Automation.
Företaget levererar kostnadseffektiva och robusta robotlösningar, baserade på beprövade industrirobotar. AH Automations kunskap är omfattande inom visionteknik, mekaniskt montage, materialhantering, packning och palletering.

Etablerade tillverkare
AH Automation arbetar med robotar från etablerade tillverkare på marknaden. Med avancerade utvecklingsverktyg och 3D-modelleringsprogram kan företaget simulera och optimera robotcellen redan i projekteringsfasen. Självklart kan företaget också integrera robotar i befintligt produktionssystem.
Kunderna finns främst i Sverige, men AH Automation levererar även till Norge, Ryssland, Tyskland och södra Europa.
– Våra kunder på industrisidan finns främst inom Automotive, men fokus ligger även på generell industri och livsmedel, berättar Stefan Berntsson.

Tuff konkurrens
– Detta är en ganska tuff bransch och det kan gå upp och ner, det vet alla som är i liknande verksamhet. Dessutom är det en ganska hård konkurrens från både svenska och sydeuropeiska bolag. Vår styrka jämfört med andra är dock vår bredd, vilket gör oss till en stabil leverantör över tid, säger Stefan Berntsson.
AH Automations mångåriga verksamhet har gett företaget erfarenheter och kunskaper om många skilda typer av anläggningar i olika branscher. Varje anläggning har sin egen identitet och handläggs från början till slut av erfaren personal.
– Inför framtiden kommer vi att satsa vidare på automation mot industrisidan och jobba mer med produktifiering för att nå en större kundkrets. Normalt gör vi mycket projektorienterade och unika lösningar för varje kund, vilket vi fortsatt kommer att göra, men vi kan också skapa mer standardprodukter, säger Stefan Berntsson.
AH Automation sysselsätter cirka 80 anställda.