Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Teko Tryck – svensk kvalitet uppskattas världen över

Sölvesborgsföretaget Teko Tryck satsar som många andra Blekingeföretag offensivt på exportmarknaden. Svensk design har hög profil och eftertraktas världen över, Teko Tryck satsar därför på en vidareutveckling av verksamheten för att kunna leverera till fler marknader än den Skandinaviska. Det handlar bl.a. om de stora marknaderna i Japan, Tyskland, England och USA.

Teko Tryck utmärker sig genom att vara en helt integrerad aktör. Allt från tillverkning av schabloner och färger till färdigställt tryck och packning sker under samma tak. Teko Tryck arbetar uteslutande med screentryck för textiler, och man levererar idag i första hand till profilkunder, designers och distributörer av hemtextil.
Teko Tryck erbjuder en hel del mervärden eftersom man även utför packning och märkning av kundens produkter. De färdigpackade trycken kan därefter lagerhållas och/eller distribueras direkt utan mellanhänder.
– Vi strävar efter att alltid ligga i framkant, berättar VD Nils Persson. Vi måste utveckla produkterna hela tiden för att vara attraktiva. Kunderna efterfrågar helhetstjänster, självklart ser vi då till att uppfylla dessa önskningar.

”Made in Sweden” ger försprång
Teko Tryck är i princip den enda aktören i Sverige som kan tillhandahålla de riktigt stora trycken för exempelvis badlakan. I egna lokaler på 2100m2 finns 6 helautomatiska tryckmaskiner som går för fullt.
– Vi trycker upp mot 3,5 miljoner enheter årligen, berättar Nils vidare. Av dessa levereras 1,5 miljoner designade disktrasor till Japan, där vi ser en enorm tillväxtpotential.
Teko Tryck samarbetar också mycket med designers, ”Made in Sweden” är en klar konkurrensfördel nu när man vill bredda utbudet mot den internationella marknaden. Designers erbjuds även möjligheten att vara med under själva produktionen, det handlar mer om samverkan än traditionella leverantör – kundrelationer.

Lovande exportmarknad
Bröderna Bo och Ulf Larsson startade verksamheten 1983, med inriktning på screentryck för promotionsbranschen. Teko Tryck har utvecklats kraftigt under de senaste fem åren och idag är man en av Sveriges främsta aktörer inom högprofilerat screentryck.
Nuvarande VD Nils Persson äger genom sitt företag Alligator AB 65 procent av Teko Tryck, resterande 35 procent ägs fortfarande av Bo Larsson. Fördelen med Alligator som ägare är de starka internationella relationer som företaget har, Alligator sysslar nämligen med internationell handel och distribution.
– Vi ser exportmarknaden som mest lovande just nu. Det gäller att vara aktiv, att synas. Därför ser vi till att finnas där kunderna finns, t.ex. på mässor, och kunderna utomlands besöks med jämna mellanrum för att stärka relationerna, kommenterar Nils Persson som avslutning.