Lör 27 nov / År 39 / Nr 4 2021

Torsås kommun vill vara annorlunda!

Det sprudlar av liv och rörelse i Torsås. Man kan säga att kommunen har en egen Gnosjöanda med över 1000 aktiva företag, för en kommun med 7.000 invånare innebär det en imponerande företagstäthet och ett stort behov av inpendlande arbetskraft.

Torsås präglas av ett starkt industriarv med en rad stora globala tillverkningsföretag väl rotade i kommunen. Verkstadsindustrin dominerar med maskin- och robottillverkning, serietillverkning av komponenter och rör, bland annat. Även byggbranschen har en framträdande roll i Torsås.
– Det händer en hel del här nu efter lågkonjunkturen, konstaterar näringslivschef Kent Frost. Torsås kommun har valt att samarbeta med Möre Resurscentrum och har därigenom ett samlat centrum för all näringslivsservice i kommunen. Möre Resurscentrum fungerar som företagslots, erbjuder kurser i ”starta eget” och driver stora utvecklingsprojekt inom bland annat handel, besöksnäring och industri. Genom effektiv samverkan mellan kommun och näringsliv, innovationsanda och kreativitet tror vi på en god framtid för Torsås!

Torsås gästas årligen av omkring 100.000 besökare från hela landet, även långväga gäster har hittat ut till den fridfulla naturen som är Torsås främsta attraktion. Med närhet till Kalmar, Karlskrona och Växjö har Torsås ett bra utgångsläge, de större orternas utbud finns inom räckhåll samtidigt som man kan njuta av den lilla ortens lugn.

Annorlunda utbildningar
Torsås vill vara annorlunda. Det märks även på utbildningsutbudet, där man gärna uppmuntrar inriktningar som inte finns någon annanstans. På Mjölnergymnasiet kan man bl.a. utbilda sig till stylist inom hantverksprogrammet. Utbildningen är unik i sitt slag och vänder sig till den som drömmer om en framtid inom film, TV, teater, mode och mycket mer. Mjölnergymnasiet har även en särpräglad profil inom industri, säkerhet och räddningsverksamhet. Här finner man även Stage4you som startade 2006, med fokus på musikproduktion med alla tänkbara roller inom segmentet.
I Torsås ligger även Korrespondensgymnasiet, Sveriges ledande distansgymnasium.
– Här erbjuds en flexibilitet i studierna som är svår att hitta någon annanstans, eleverna väljer att studera på plats, online eller en kombination av båda. Flexibiliteten innebär inte minst större möjligheter för en större målgrupp att tillgodogöra sig gymnasiekompetens, förklarar Kent Frost.

För ungdomar med vision
På Mjölnergymnasiet arbetar man just nu med att ta fram flera nya, innovativa utbildningsprogram. En av utbildningarna går under namnet Vision4you och har en tydlig medieinriktning. Där får man i en kreativ och spännande miljö arbeta hands-on med TV-produktion via webben. Under utbildningens gång kommer eleverna att få bekanta sig med alla roller i produktionskedjan som exempelvis fotograf, tekniker och bildproducent. Här kan man utan överdrift säga att framtidens svenska mästare inom TV-produktion nu börjar sin bana. Ytterligare en utbildning som arbetas fram är Enterprise2you med inriktning entreprenörskap. Under utbildningen får man chansen att starta eget företag med hjälp av handledare och mentorer från näringslivet. Här kommer man att arbeta med så kallade ”real cases” där eleverna kopplas ihop med företag som till exempel behöver hjälp att genomföra ett marknadsföringsevent.