Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

Torsby Sportcenter samlar allt inom hälsa, friluftsliv och rekreation på ett ställe

Torsby Sportcenter bjuder på fantastiska möjligheter för motion, träning och rekreation året om. Valbergets skidstation utgör hjärtat i verksamheten och komplett med boende, restaurang, motionsspår, cykelleder, rullskidbanor, skjutbanor för skidskytte samt vandringsleder är Torsby Sportcenter en välbesökt året-runt-destination. Hit kommer såväl motionärer som elitidrottare – det är just bredden och mångfalden som gör Torsby Sportcenter till ett av Värmlands mest uppskattade resmål.

Valbergets friluftsområde strax norr om Torsby centrum har under årtionden varit ett omtyckt resmål för många värmlänningar och på senare år har även mer långväga gäster upptäckt vad trakten har att erbjuda. Här har det byggts upp en mångfacetterad verksamhet kring hälsa, friluftsliv och rekreation – en naturlig mötesplats för alla.
Oavsett mål med träningen så har Torsby Sportcenter något som tilltalar. Dessutom finns här ett komplett testcenter och för att inte glömma Sveriges enda skidtunnel, Torsby Ski Tunnel.

Många nya ansikten för Torsby Ski Tunnel
2011 var ett bra år för Torsby Ski Tunnel. En snöfattig höst bidrog till att skidtunneln fick mycket besökare, även om det inte blev något rekord när det gäller besöksantal pga. en snörik vårvinter och en relativt trög sommarperiod. Sammanlagt hamnade besöksantalet på drygt 31 000 för skidtunneln. Verksamhetschef Thomas Stjerndorff är nöjd med det ekonomiska resultatet och uppger att mycket var tack vare ökad försäljning av dagkort, skidinstruktioner, prova-på-paket, prova-på-skidskytte och liknande.
– Den ökade försäljningen av tilläggstjänster innebär också att det varit många nya ansikten i skidtunneln tillsammans med de traditionella skidåkarna och elitåkarna som bedriver sin höstsäsongsträning i vår skidtunnel. Det innebär också att vi får fler ben att stå på ekonomiskt med en ny kundgrupp som söker sig till oss för att lära sig åka skidor.
Stjerndorff gläder sig också åt att fler ungdomar från skidklubbarna i närområdet har sökt sig till Torsby för att använda skidtunneln under hösten.

Torsby Sportcenter fyller ett år
Tunneln stängde för säsongen den 31 januari. Den 1 juni slår man upp portarna igen med ny snö och nypistade spår och lördagen den 2 juni blir det en skidtunneldag i Torsby med olika aktiviteter och överraskningar för unga som gamla. Torsby Sportcenter fyller dessutom ett år vilket man kommer fira med extra aktiviteter under sommaren.
– Det har varit ett bra år med tanke på att vi är i ett uppbyggnadsskede av destinationen. Vi har gjort en bedömning över hur många besökare vi fick under fjolåret och landade på omkring 65 000 totalt för hela anläggningen varav ungefär hälften har besökt skidtunneln. Det värmer förstås i hjärtat när Jocke Abrahamsson, svensk förbundskapten för längdlandslaget, säger att Torsby har en av de bästa träningsanläggningarna i Europa, säger Thomas Stjerndorff.
Under första året utvecklades nya cykelleder för mountainbike anpassade till cyklisten som vill ha konditionsträning. Den s.k. Hovfjällsleden har rustats upp och gjorts till en kombiled för skoter, skidåkning, löpning och vandring. Det byggs även grillplatser och vindskydd längs leden.
– Vi har även byggt ett utegym där man kan köra styrketräning och balansträning i samband med löpturen, tillägger Stjerndorff.

Investerar i genuin skicrossmiljö
Mycket händer alltså i området och förutom en mycket uppskattad barmarksträningsmiljö finns skidgymnasiets testcenter med möjlighet för allmänheten att testa sin fysiska förmåga och samtidigt få goda träningsupplägg samt tillgång till både rullskidbana och skidskyttebana.
– Under våren kommer vi att bygga om delar av familjebacken till teknikbacke för skicross. Det innebär att ett det investeras i ett nytt liftsystem och att pisten får ett annat utseende för att skapa en genuin skicrossmiljö, berättar Thomas Stjerndorff vidare.

Allt man kan önska sig finns i Torsby
Det handlar förstås om att göra området så attraktivt som möjligt för människor som gillar sport och träning, så det kommer att hända betydligt fler saker framöver inom Torsby Sportcenter.
Förutom träningsanläggningen utvecklar man även samarbetet med andra arrangörer i Torsby med omnejd. Torsby Sportcenter ligger dessutom ett stenkast från centrum där det finns bortåt 60 småbutiker och en hel del trevliga matställen att besöka.
Torsby har med andra ord allt man önska inom bekvämt räckhåll, komplett med fantastisk infrastruktur för bästa tillgänglighet.