Sön 14 apr / År 42 / Nr 1 2024

Tradition, kvalitet och flärd hos Elite Hotels

Elite Hotels består av 22 kvalitetshotell från Malmö i söder till Luleå i norr och varje hotell har sin unika historia och speciella karaktär.
– Vi jobbar hela tiden målmedvetet med kvalitet och gör ständigt förbättringar som gästerna ska tycka är positiva, säger Helen Bäckstedt, hotelldirektör på Elite Park Hotel och Elite Stadshotellet i Växjö.

Mitt i centrala Växjö, i den lummiga Teaterparken, ligger Växjö Konserthus och Elite Park Hotel. Det är en anläggning fylld med möjligheter både när det gäller konferenser, kongresser och konserter.
Anläggningen invigdes den 2 september 1991 av ingen mindre än Birgit Nilsson och den första helgen i september i år firades 20-årsjubileum med pompa och ståt.
– Elite har ett väldigt starkt varumärke och vi använder oss av tre värdeord – tradition, kvalitet och flärd. Hotellkedjan har hög standard och samtliga hotell är fyrstjärniga med undantag av ett hotell i Göteborg, som är femstjärnigt, berättar Helen Bäckstedt.
De äldsta delarna av Stadshotellet har funnits sedan mitten av 1800-talet. 2008 byggdes hotellet ut med 37 nya rum och idag har Stadshotellet flest hotellrum i Växjö, 163 rum.
Totalt sysselsätter de båda hotellen ett 80-tal anställda plus timpersonal.

Hotell som kompletterar varandra
De två anläggningarna, Stadshotellet och Elite Park Hotel/ Växjö Konserthus, kompletterar varandra bra. Stadshotellet är ett äldre och mer klassiskt hotell beläget vid Stortorget i Växjö. Puben Bishop´s Arms ligger som en bakficka till hotellet, nattklubben Grace lockar nöjespubliken på helgerna och Lagerlunden Grill & Bar är en populär mötesplats.
Många människor har passerat Stadshotellets port. Huset byggdes som stadshus och både polis, rådhusrätt och stadens styrelse hade sina lokaler i byggnaden.
Antalet förändringar i anläggningen kan knappast räknas. Det som var byggt som stadshus övergick successivt till att bli hotell. Minnen från byggnadens tid som myndigheternas högsäte är till exempel att det finns en lokal som heter Domarsalen.

En sparsmakad design
På Konserthuset har man strävat efter en mycket god och sparsmakad design och den senaste tekniken när det gäller konferensmöjligheter. Konserthuset har 21 olika konferenslokaler och den största kan ta emot upp till 800 personer.
Bland kuriosa om Växjö Konserthus kan nämnas att byggnationen pågick i 914 dagar från det första spadtaget 3 mars 1989 fram till invigningen den 2 september 1991. Den totala volymen i de fyra byggnaderna är cirka 75.000 m3 och det finns mer än 5.000 fönsterglas i byggnaderna.
I husen finns det sammanlagt 3.000 strömbrytare och eluttag och om all el skulle vara påkopplad samtidigt drar anläggningen ungefär 1.000.000 watt.
Som lite kuriosa för framtida skattletare och arkeologer kan nämnas att i den östra trappan upp till den övre foajén ligger inmurat en Smålandsposten samt 166 kronor och 85 öre, fördelat på en 100-lapp, 50-lapp, tiokronorssedel, femkrona, enkrona, 50-öring, 25-öring och tioöring.

Populära evenemang
Växjö Konserthus bjuder varje år på ett 100-tal publika evenemang av olika karaktär. Allt från klassisk musik och operor till rockkonserter, teater och stand up.
– Något som är mycket stort i Växjö och har funnits i många är musikaler. Förra året visades Sound of Music för totalt 16.000 besökare. Det är LinneaTeatern som är arrangör och hyr in sig i lokalen. I mitten av november i år är det premiär på Oklahoma som ska spelas i 16 föreställningar, avslutar Helen Bäckstedt.