Ons 25 maj / År 40 / Nr 1 2022

Träullit – ett väl beprövat och omtyckt byggmaterial

Träullit i Österbymo är Sveriges ledande leverantör av svensktillverkade, cementbundna träullsprodukter i form av skivor, plattor och helväggselement.
Det anrika familjeföretaget grundades 1946 av Lennart Rääf och drivs idag av hans son Bengt Rääf.

Träullits produkter innehåller två av världens äldsta byggmaterial – trä och cement förenade som cementbunden träull. Träull av gran, som är sprunget ur vår natur och sammanfogat med ren cement, ger unika egenskaper åt ett hus. Kombinationen är enkel och genial. Träullen ger produkten en värmeisolerande, värmelagrande och ljudabsorberande struktur. Cement är bindemedlet som ger styrka, fuktbeständighet och brandskydd. Ett väl beprövat och omtyckt byggmaterial.
– Grunden för vårt företag har varit tillverkning av putsbärarsystem. Det används mycket till väggisolering på grund av sina unika egenskaper, berättar Bengt Rääf.

Fördelarna med Träullit Putsbärare är många:
• värmeisolerande
• brandskyddande
• fuktbeständig
• diffusionsöppen
• mekanisk stark
• god putsbärare

Stabil utveckling
Träullit AB har idag ett 25-tal anställda och omsätter cirka 30 miljoner kronor. Bengt Rääf tog över verksamheten efter sin far för 20 år sedan och tycker att det har varit en stabil utveckling under åren.
– Trähusplattor har fått en nyrenässans och många upptäcker oss igen. En fördel med våra produkter är att de är helt och hållet producerade i Sverige. Vi importerar inget utan det är uteslutande en lokal produktion. Det har kommit en del konkurrenter med mineralull, men det har visat sig att det inte fungerar så bra med avseende på miljö, fukt och energi., säger Bengt Rääf.
Den främsta målgruppen för Träullit är arkitekter, som ritar för kommunala projekt – det kan vara skolor, simhallar, badhus etc.
– Här i Sverige brinner det ungefär en skola om dagen och i och med det så har kommunen blivit en bra kund för oss, konstaterar Bengt Rääf.

Helväggselement
Sedan 2004 har Träullits sortiment utökats med det egenutvecklade byggsystemet Träullit Helväggselement. Detta är ett unikt byggsystem av cementbunden träull. Produkten är utvecklad för att kunna erbjuda marknaden en homogen, välisolerad yttervägg och tillgodose det ökande behovet av industrialiserat byggande.
Träullits Helväggselement lämpar sig väl för villor, skolor, dagis och kontor upp till två våningar. Den höga brandklassningen, REI 360, borgar för ett tryggt boende. U-Värde 0,16 ger låga uppvärmningskostnader.
– För cirka tio år sedan började vi med huskroppar och detta har trappats upp de senaste åren. Vi har bland annat byggt till skolan i Österbymo och vi har även levererat till en skola i Åtvidaberg. Vi levererar totalt cirka två hus i månaden, berättar Bengt Rääf.
Bengt Rääf trivs utmärkt med att driva verksamhet i den lilla orten Österbymo i södra Östergötland.
– Det är väldigt lätt att arbeta på landsbygden. Vi har en trofast personal och vi ligger lättillgängligt och centralt till, säger han.