Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Trossö Buss – ett flexibelt bussföretag

-Vi kör dit folk vill åka och vi kan ordna allt!
Så beskriver Elisabeth Åberg Pettersson Trossö buss verksamhet . Flexibilitet är ett nyckelord och företaget kör buss både beställningstrafik och på kontrakt.

Trossö Buss är ett familjeföretag som ägts av Magnus och Elisabeth Pettersson sedan 2006. Då köpte de in ett bussbolag, Karlskrona bussbeställning, och döpte om det till Trossö buss. Basen för verksamheten finns i Karlskrona, där man bedriver beställnings- och skolbusstrafik. Företaget har tio fast anställda och ytterligare tio chaufförer som rycker in när det behövs. Bland de fasta uppdragen ingår att varje skoldag köra fem skolbussar med barn i olika linjesträckningar samt att köra en flygbuss mellan Karlskrona och Ronneby/Kallinge.

Satsar på säkerheten
Trossö buss satsar på moderna och säkra bussar. Man har tolv stycken i olika storlekar, den minsta rymmer 19 passagerare och den största 57. Oavsett om man åker skolbuss, turistbuss eller konferensbuss är bussen utrustad med säkerhetsbälten och alkolås. Där finns även brandsläckningsutrustning i motorrummen, allt för att bussarna ska vara så säkra som möjligt. Dessutom är de bekväma att åka i och samtliga har klimatanläggning och DVD-spelare.
Trossö bBuss kör regelbundet till Ronneby flygplats och den buss man använder där är dessutom utrustad med lift, så den kan ta med även rullstolsburna passagerare.

Skräddarsydda lösningar
Då det gäller beställningstrafik berättar Magnus att de kan erbjuda turistbussar med plats för 49-57 passagerare. Man har även en konferensbuss, där finns det möjlighet inte bara att koppla av, utan man kan även arbeta under resan. Bussen tar maximalt 37 personer och i konferensdelen kan 16 personer sitta vid bord i grupper om fyra. Eluttag finns vid varje bord och passagerarna har även tillgång till Internet. Vid alla gruppresor finns möjlighet att ordna servering av drycker, varma eller kalla, och lättare förtäring om man vill det.
-Vi försöker vara flexibla, säger Magnus, som strax efter det vi talat med varandra ska iväg med en buss för att köra ersättningstrafik för ett inställt tåg. Man kan ana vad han menar med flexibilitet… Innan han lägger på hinner han dock berätta att Trossö Buss inte arrangerar några egna resor, däremot skräddarsyr man gärna själva bussresan efter kundernas önskemål.

Milötänkande
Företaget har expanderat kraftigt de senaste fem åren. Som ett led i detta satsar de nu på att bygga ett nytt garage som ska stå klart vid årsskiftet. Även där har man tänkt på miljön, inte minst då det gäller utrustningen i tvätthallen.
-Det är oerhört viktigt att just tvätthallen sköts på rätt sätt, betonar Magnus. Vi har satsat på reningsanläggningen där. Förutom att vi har avskiljare som avskiljer olja och slam, så låter vi sedan vattnet passera genom filterkassetter med torv innan vi släpper ut det i avloppet. Vi kommer också att värma vår anläggning med bergvärme, vilket också är bra för miljön.