Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Unik cabriolet med tredelat plåttak – Made in Uddevalla

Joint venture-verksamheten mellan Volvo Car Corporation och italienska Pininfarina etablerades 2003 i Uddevalla. Tre år senare rullade den första Volvo C70:n ut, helt unik i sitt slag med specialdesignat tak av plåt.

Joint venture-företaget, som går under namnet Pininfarina Sverige AB, ansvarar för byggnation av Volvos modell C70 men även för viss projektledning, teknikutveckling samt byggnation av prototyper i nära samarbete med Volvo Cars.
För moderbolagen innebär det en unik ställning på den globala marknaden för Volvos cabbar, för regionen innebär Volvos och Pininfarinas etablering i Uddevalla inte enbart en regional stolthet – även samhällsutveckling i särklass med tusentals arbetstillfällen.

Volvo och lyxbilsmarknaden
Volvo köpte fabriken i Uddevalla 1985 i syftet att utveckla helbilskonceptet här. Tio år senare introducerades första generationen Volvo C70 och därmed även Volvos sportbilskoncept som medförde att man fick en helt ny ställning på den globala marknaden som producent av lyxbilar, förenklat uttryckt.
2001 gick man tillbaka till den traditionella linjeproduktionen för att säkerställa en högre kostnadseffektivitet, bättre kvalitet och mindre arbetsmiljöpåverkan.

Nya features varje år
Idag arbetar man helt linjebaserat i produktionen av andra generationen Volvo C70, helt unika cabrioleter med ett tredelat plåttak och därmed också en markant förbättrad prestanda.
– Det här är en av de säkraste cabbarna som finns på marknaden idag, konstaterar Synnöve Helander, ekonomichef på Pininfarina Sverige AB.
Utvecklingen av andra generationens Volvo C70 innebär förbättrade modeller med nya funktioner varje år. Modellår 2011 är en klart förbättrad, tillspetsad sportmodell med flera nya features som förhöjer ägarens upplevelse av sin cabriolet.

Global aktör med lokalt samhällsansvar
Synnöve Helander berättar att nästan hela produktionen (97 procent) går på export, årligen handlar det nu om ca 10 000 bilar.
– De största marknaderna är USA, Storbritannien och Tyskland. Vi märker en positiv förändring mot 2009, vi går mot en ljusare framtid med en klart ökad efterfrågan.
Pininfarina Sverige AB är också den största privata arbetsgivaren i Uddevalla, man känner ett stort samhällsansvar och värnar om orten. Synnöve fortsätter:
– I regionen finns ett stort antal underleverantörer som utvecklas tillsammans med oss, vi ser till helheten och värnar om långsiktiga relationer med partners, leverantörer och samhälle. Vi är omkring 600 anställda här på fabriken, men tusentals människor är direkt beroende av vår utveckling genom att de arbetar för någon av våra partners eller underleverantörer. Vi tar även emot praktikanter och studenter från bl.a. Högskolan Väst, Teknikgymnasiet i Uddevalla och Högskolecentrum.

Världens vackraste – och bäst i klass
Volvos och Pininfarinas fabrik i Uddevalla anses också vara en av världens vackraste bilfabriker med sitt förstklassiga läge intill Byfjorden.
– Det händer att våra kunder vill komma och hämta sin bil här på fabriken. Vi bjuder då på en rundtur och lite historia. Vi anordnade bland annat lite festligheter då italienska Pininfarina fyllde 80 år i fjol, berättar Synnöve vidare.
Pininfarina är en liten komplett bilfabrik där många moment fortfarande utförs manuellt. Ett flertal av medarbetarna har varit med sedan 1980-talet då man fortfarande byggde enligt helbilskonceptet.
– I kundundersökningar får vi ofta väldigt högt betyg. I den senaste stora amerikanska JDP undersökningen blev Volvo C70 utnämnd till den bästa i sin klass, till bästa bil i Volvos sortiment och vår fabrik här i Uddevalla rankades som världens sjunde främsta. Om man jämför med vår ringa storlek så är detta verkligen helt unikt, avslutar Synnöve Helander.