Sön 21 jul / År 42 / Nr 3 2024

Unik mötesplats i Värnamo expanderar

Värnamo Gummifabrik invigdes 1920. Nästan hundra år senare, 2017, tar huset ett nytt kliv i sin långa historia när etapp 2 av mötesplatsen Gummifabriken står färdig.

I mars 2014 invigdes den nyrenoverade Gummifabriken i centrala Värnamo. Här har tidigare tillverkats galoscher, stövlar, gummiskor, regnkappor, ishockeypuckar, gummiparkett, slangar, lister med mera. Under sin storhetstid hade Värnamo Gummifabrik 900 anställda, men 2006 stängdes fabriken. Idag är den istället en plats där näringsliv, utbildning och kultur möts på ett unikt sätt. Renoveringen har varit varsam och historiska detaljer har bevarats. Namnen på konferensrummen anknyter också till husets historia.

I Gummifabriken, som har stans bästa läge, sitter numera Värnamo Näringsliv, med drygt 285 medlemsföretag, och Campus Värnamo, som driver utbildningar på högskole- och yrkeshögskolenivå, samt ett teknikcenter. Nystartade företag erbjuds stöd i inkubatorn Science Park Värnamo och företag har möjlighet att engagera sig i Campus utbildningar så att de bättre matchar lokala behov.

Gummifabriken är en motor för innovation och tillväxt, men den är inte bara till för entreprenörer och studenter. Meningen är att den ska vara en mötesplats där alla är välkomna, ung som gammal, invånare som besökare. De 5.000 kvm stora verksamhetsytorna erbjuder ett varierat utbud av aktiviteter i form av föreläsningar, utbildningar, 3D-café, musikcafé och teknikcenter med mera.

Även kulturen har sin givna plats i Gummifabriken. 2017, när verksamheten växlar upp till 20.000 kvm, kommer kulturkansliet och stadsbiblioteket att flytta in.

– Då kommer huset även att inrymma ett auditorium med 425 platser, biograf med tre salonger och en livesal på 500 kvm för större uppsättningar av musik, dans och teater, samt lilla gummifabriken med kreativitet för de minsta, berättar verksamhetschef/vd Tobias Hörnquist och tillägger:

– Livesalen kommer att fungera som en ”black-box” som kan användas till många olika aktiviteter, såsom musik, dans och teater, men även e-sport, utställningar, middagar och mycket annat. Med de nya faciliteterna blir det även möjligt att skapa attraktiva mötes- och konferenspaket med middag på restaurangen och underhållning i livesalen och/eller aktiviteter i Teknikcentret.

Viktig roll i kommunens vision
Värnamo har ca 33.300 invånare. Visionen är att vara den mänskliga tillväxtkommunen med 40.000 invånare 2035 och Gummifabriken spelar en viktig roll för att uppnå visionen.

– Innovationer utgör grunden för tillväxt. Vi är därför tvungna att skapa mötesplatser där tankar och idéer kan utvecklas för att göra nytta i samhället. Det är viktigt inte bara för Värnamo som stad utan för hela regionen. Dessutom är det så att attraktivitet skapar tillväxt. I och med att vi får en stor biograf, en black-box, restaurang och auditorium där det kan hållas föreläsningar och livesändningar så blir Värnamo en mer attraktiv stad, säger Hans-Göran Johansson (C), kommunstyrelsens ordförande i Värnamo.

En faktor som skulle göra både Värnamo kommun och Gummifabriken än mer attraktiva är om orten får en station på Europabanan mellan Jönköping och Köpenhamn. Då blir det möjligt att nå Göteborg på en timma, Stockholm på en och en halv, Malmö på 50 minuter och Jönköping 15 på minuter. Om stationen dessutom placeras i centrum skulle den ligga mycket nära Gummifabriken, vilket skulle skapa ännu större möjligheter för huset.