Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Utomhusbelysning av högsta kvalitet från Bankeryd

Westal har sedan 1947 byggt upp en komplett belysningsindustri i Bankeryd strax norr om Jönköping.
Företaget bygger armaturer av hög kvalitet under hantverksmässiga former anpassade i material och elektronik för vårt nordiska klimat.

– Verksamheten startades som ett familjeföretag av Holger Johansson och ägs idag av det Jönköpingsbaserade investmentbolaget Simonssongruppen. Vi har 19 anställda idag och siktar på en omsättning på 22,5 miljoner kronor i år, berättar Niclas Steen, VD på Westal AB.
Westal har egen produktutveckling och tillverkning, som redan från starten präglats av originalitet och kvalitet.
– Vi utvecklar och tillverkar armaturer för utomhusbruk i egen regi. Vårt signum är att tillverka mycket väderbeständiga utomhusarmaturer i metall och i synnerhet koppar, som vi är mest kända för. Det är ett genuint klassiskt hantverk i små korta serier och vi tillverkar efter kundorder och kundernas önskemål, berättar Niclas Steen.

Skapar en gammal känsla
Genom att nytillverka klassiska lyktor med moderna energieffektiva ljuskällor kan man återskapa den gamla känslan och stilen av park-, stads- och herrrgårdsmiljöerna och skapa ett härligt helhetsintryck.
– En del av vårt sortiment riktar sig till den traditionella detaljhandeln inom belysning, men vi har också ett brett och stort sortiment mot offentlig miljö, som parker och stadsmiljöer. Vi har både ett modernt och tidlöst sortiment samt klassiskt handgjorda armaturer i koppar och gjutjärn. Vårt upptagningsområde sträcker sig över hela Sverige, men även till våra nordiska grannländer, berättar Niclas Steen och fortsätter:
– Vårt unika erbjudande bygger på genuina hantverk i solida material och produkterna rostskyddsbehandlas även innan lackering. De är konstruerade och byggda för det nordiska klimatet och har lång livslängd. Kunderna kan välja mellan traditionell teknik eller det senaste inom LED-teknik.

Ett bra miljöval
Westal är anslutet till REPA-registret för återvinning av förpackningar samt Elkretsen för återvinning av elskrot.
En kopparlykta eller en kvalitetsprodukt över huvudtaget är ett bra miljöval. Med sin långa levnadscykel bygger det inte på sopberget utan samverkar med naturen och skonar vår jord. Rätt teknik minskar också elförbrukningen väsentligt likväl som man minimerar armaturens underhåll.
– Nu har vi börjat vägen mot en expansion. Vi har stått och stampat de senaste åren med produktutvecklingen, men nu har vi lanserat ett stort och fint sortiment med kända svenska formgivare. Vi ska fortsätta med vårt hantverkstraditionella och klassiska sortiment samtidigt som vi utvecklar ett nytt och tidsenligt designsortiment tillsammans med svenska formgivare, säger Niclas Steen avslutningsvis.