Lör 13 apr / År 42 / Nr 1 2024

Vadstena – för en anrik upplevelse bortom fantasins gränser

Vadstena är världskänt för sina kloster och kyrkor, samt för sin brokiga historia som ett av Sveriges främsta handelscentrum under Medeltiden. Ett besök i Vadstena lämnar knappast någon oberörd. Med det mesta inom gångavstånd tar man sig lätt till alla sevärdheter, men frågan är snarare om man får tiden att räcka till?

Vadstena är mycket mer än kyrka och historia. I Vadstena erbjuds även förutom storslagna skådespel i världsklass, även förträfflig mat och oerhört vackert gästboende.

Sveriges äldsta kyrkor
I Vadstena med omnejd finns flera av Sveriges äldsta kyrkor. Klosterkyrkan är den största, invigd 1430. Intill kyrkan ligger även det första klostret för Birgittinerordern. I det gamla klostret finns i dag ett klostermuseum och ett konferenshotell samt restaurang.
De gamla byggnaderna drogs in till staten 1598, och ägs idag av Statens Fastighetsverk och arrenderas av en privat hotell- och restaurangägare och den äldsta delen, som Birger jarl byggde 1250, arrenderas av Birgittastiftelsen som driver Sancta Birgittas klostermuseum.
På 1930-talet köpte Birgittasystrarna ett hus ett stenkast ifrån det gamla klostret, bildade så småningom ett kloster, byggde till och inrättade ett gästhem.
Gustav Vasa grundade det som idag är Vadstena slott, på borggården hålls spektakulära evenemang året om.

Storslagen natur
För den äventyrslystne finns en fantastisk natur att upptäcka, kanske en vandring över Omberg eller runt Tåkern, norra Europas största fågelsjö. Omberg är kanske mest känt för den 1700 hektar stora ekoparken, men här finns även naturgrottor och fenomen att upptäcka.
Tåkern är ett bevarat naturreservat – de facto ett av Östergötlands främsta med utvecklad access även för rörelsehindrade. För den fågelintresserade finns det möjlighet att upptäcka hundratals olika arter, om man är uppmärksam!

Med känsla för det kulturella
För den kulturintresserade bjuder Vadstena på ett stort antal smågallerier, och för att inte glömma den bland operaälskare så omtyckta Vadstena-Akademien. Ytterligare en aktör, Shakespeare på Gräsgården, har under flera år satt ihop Shakespeare ensemblen med roliga och spännande tolkningar.

Förstklassigt leverne
Vadstena är en anrik, levande ort, där nutid förenas med historia. Unika upplevelser binds samman med ett förstklassigt leverne, att bo och verka i Vadstena är en upplevelse som varar dag efter dag, år efter år. För företag som är intresserade av att etablera sig på orten erbjuder bl.a. kommunens Näringslivslots en service som innefattar allt från att hitta lokaler till att förmedla kontakter.

Kommunen och Turistbyrån vill hälsa Dig välkommen till Vadstena!

Maria Lind