Mån 24 jun / År 42 / Nr 3 2024

Välkommen hem – välkommen till Kil

Kanske har du minnen av Kil sedan tidigare eller så är Kil är ett helt oskrivet blad? Hur som helst så finns här goda förutsättningar för dig att skapa nya minnen.
Att bo i Kil gör det enkelt att pendla till jobb eller studier. Med restider på 15 minuter till Karlstad och tre timmar till Stockholm, Göteborg och Oslo är orten attraktiv för boende och företagande. Karlstad flygplats, 8 km nära, förenklar det längre resandet.

Det mesta känns nära
Många flyttar hit för att de hittar bra boende, men också för att det mesta känns nära här. Kil, med 12 000 invånare, har vårdcentral, folktandvård och bibliotek men också ett rikt affärsutbud med många handlare, välsorterade matbutiker och systembolag. Vi har ett brett och varierat näringsliv med över 1 100 företag – från enskilda entreprenörer till stora mekaniska verkstäder.

Kanske Värmlands vackraste utsikt
Oavsett om du bor på Kils landsbygd eller mitt i centrum finns bra möjligheter till friluftsliv och äventyr. Upplev vindlande raviner med tropiskt klimat, fina motionsspår och vattendrag. När Kilsborna själva får välja sina smultronställen nämner de ofta området kring Fryken och grillplatsen med kanske Värmlands vackraste utsikt – på toppen av slalombacken.

Sveriges bästa skola
Mitt i Kil ligger nya Sannerudsskolan – Sveriges bästa skola, ett högstadium för 500 elever. Skolan har luftig arkitektur och teknisk utrustning för modern och spännande undervisning. Efter högstadiet pendlar många elever till gymnasieskolor i Karlstad och närliggande kommuner. Därefter är det fritt fram för studier på Karlstads Universitet med ett brett utbud av utbildningsprogram och kurser.

Vi gillar att samlas och uppleva
I Kil tog Stefan Holm sina första ansatssteg mot OS-GULD och här började sprintern Irene Ekelund sin karriär. Utbudet av sport, kultur och fritidsaktiviteter är stort. Dessutom kan du cykla eller gå till de flesta aktiviteter. Vi gillar att samlas och uppleva saker i Kil. Kil hela veckan, Grissläppet, Fårfesten och Goliatspelen är några av våra populära evenemang.

Skapa din historia
I Kil bosatte sig människor redan för 2500 år sedan och här skapas ny historia varje dag. Vi hoppas att du vill skapa din historia med oss. Välkommen hem, välkommen till Kil!