Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

Världsledande produkter inom tätningar i Piteå

LocTech är är ett världsledande företag inom olika typer av tätningar. Allt från roterande och statiska applikationer, expansionsbälgar i stål, väv och gummi. LocTech samarbetar med de främsta leverantörerna i världen och håller ständig bevakning av produkt, materialutveckling. En av dem är Magnus Josbrant som sedan fem år driver i egen regi i Piteå med Loctech produkter.

– Jag har jobbat för Loctech i 15 år men sedan fem år kör jag eget, säger Magnus. Och det fungerar hur bra som helst. Han utgår från Piteå har ett ganska stort område i Norrland.
Den senaste nyheten inom tätningsindustrin är oxifree.
– Det är ett miljövänligt och livsmedelsgodkänt korrosionsskydd för metall baserat på cellulosa och innehållande vegetabilisk olja som förhindrar fukt,vatten,föroreingar att tränga in, säger Magnus. Oxifree som används världen över, är nytt sedan två år tillbaka.
Magnus har en egen versktad i en byggd container med bland annat skärmaskin och lager, som mäter 20 fot hemma i Piteå.
– Det är en hel lastbil som jag kör runt med, säger Magnus.
– Det är smidigt då jag tar med mig min verkstad till mina kunder. Ibland tar jag in extra personal när det är ett stort jobb, säger Magnus. Det är viktigt att arbeta målmedvetet och i samarbete med kunderna för att skapa bästa förutsättningar att utveckla underhållsarbetet, öka driftsäkerheten och på så sätt öka kundens lönsamhet.

Effektiva tätningar
Förutom oxfree har Magnus mängder med lösningar inom tätningsområden. Ett annat effektivt medel är krypsmörja för kedjor och bussningar.
– Det är en förstklassig produkt som förlänger livet på drivkedjor, vajrar och dylikt, säger Magnus. Den är speciellt utvecklad för att krypa in i mycket små spalter. De produkter man väljer ska vara uppbyggda enligt standard för att garantera utbytesmöjlighet. Produkter väljs utifrån högsta driftlängd samt livscykelkostnad.
– Man måste ställa höga kar på sig själv och våra leverantörer vad gäller kvalitet, service, leveranssäkerhet och dokumentation, säger Magnus.

Ansvar för miljön
Magnus är mycket noga om att värna om miljön.
– Vi känner ett stort ansvar att ta hänsyn till vår miljö och vi bedriver ett strukturerat och systematiskt miljöarbete, säger Magnus. Vi följer miljölagstiftning, föreskrifter och andra krav, vår målsättning är att överträffa dessa. Själva företaget Loctech är idag 20 år och startade i Växjö. Nu är det alltså huvudkontoret i Stenungsund där tillverkningen sker där också Magnus inhandlar sitt material. Men ibland träffar han sina kollegor från Stenungsud och Motala.
– Vi träffas vid olika mässor och har också en del arbete ihoip vid stora projekt. Det brukar bli några gånger om året och det är jättetrevligt. Magnus företag heter LocTech i Piteå AB. Sedan han blev egen företagare har han nästan fördubblat sin verksamhet. Att han startade eget för fem år sedan har han inte ångrat. LocTech huvudkontor ligger alltså i Stenungsund och de fristående företagen i Motala och i Piteå.

Bengt Karlsson