Ons 17 apr / År 42 / Nr 1 2024

Världsunik kylhjälm från Gotland räddar håret på cancersjuka

Gotlands Gummifabrik har under mer ån 25 år levererat gummi och silikonprodukter till områden som t ex medicinteknik, elektronikbranschen, design och fordonsindustrin i såväl Sverige som övriga EU. Sedan en tid tillbaks tillverkar man också en världsunik siliokonhjälm med kylanordning som minskar håravfallet på cancerpatienter som behandlas med cellgifter.

Gotlands Gummifabrik startades 1982 av Lars Holm som tidigare var anställd på ”gummijätten” Trelleborg AB. Lars Holm hade idéer om såväl effektivisering som nya produkter, och som egenföretagare fick han fria händer att ta sig an de nya utmaningarna. I dag har Gotlands Gummifabrik i Hemse 30 anställda och Lars Holm är fortfarande VD med en ägarandel på 30 %. Resterande är fördelat på personalen och Gotländska investeringsbolag.

Gummi, ett levande material
– En av styrkorna hos Gotlands Gummifabrik är flexibiliteten. Oavsett om det handlar om långa eller korta serier är man välkommen till oss, säger Lars Holm. Vi hjälper till med hela ”kedjan” från ide till verktyg, produktion och montering till färdig produkt. Naturligtvis hjälper vi även till att välja rätt materialkvalitet. Det finns ett otal olika kvalitéer av både gummi och silikon, alla med olika egenskaper. Gummi är ett ”levande” material som behöver tryck och värme för att formas. Silikon är ofärgat i grunden, och vid profisionell hantering lätt att färga till exakt önskad kulör.

Global marknad på sikt
Lundföretaget Dignitana har patenterat en unik hjälm av silikon som markant reducerar håravfall på cancerpatienter som behandlas med cellgifter. Dignitana tillverkar kablage och kylaggregat, medan produktutveckling och produktionen av själva silikonhjälmen samt slutmontering sker på Gotlands Gummifabrik i Hemse. Ett av skälen till att produktions- och utvecklingsarbetet förlagts till just Gotlands Gummifabrik är att man är internationellt certifierad för medicinteknisk produktion enligt certifieringsnormen 13485.
– Första kontakten mellan oss och Dignitana togs för fyra år sedan, och i dag är vi det enda företag som utvecklar och producerar denna unika produkt säger Lars Holm. Genom att koppla silikonhjälmen till ett kylaggregat kyls skallens yta under själva cellgiftsbehandlingen. Silikonhjälmen gör att temperaturen hålls runt 5 till 7 grader och då krymper blodkärlen vilket resulterar i att mindre cellgifter cirkulerar i hårbotten och därmed mindre mängd hår faller av. Många kvinnor med bröstcancer som behandlas med cellgifter minskar därmed markant biverkningen med håravfall. Trotts att det nu är fyra år sedan samarbetet med Dignitana startade har vi bara sett början. I dagsläget ser jag en stor marknad för silikonhjälmen i Europa, men på sikt ser jag dörren öppnas för en global efterfrågan, säger Lars Holm.

Satsar på personalen
– Kvalitet och service är nyckelord för Gotlands Gummifabrik, och att vara delaktiga i hela processen från start till mål är här en viktig del. För att i framtiden möta marknadens önskemål, krav och behov kommer vi att fortsätta satsningen på kontinuerlig kompetensutveckling av vår lojala och kunniga personal. Även när det gäller maskinparken är vår ambition att ligga i framkant med en modern och effektiv utrustning för att kunna tillgodose efterfrågan, och inte minst produktutveckling av allt mer avancerade produkter. Redan i dag går c:a 30% av vår produktion på export, och geografiskt ser jag en expansionspotential i såväl Sverige som EU och på vissa produkter även en global efterfrågan avslutar Lars Holm.