Lör 20 apr / År 42 / Nr 1 2024

Värnamo – Gnosjöanda och Gummifabrik

Värnamo brukar tillhöra de allra bästa i klassen när näringslivets olika organisationer och branschtidningar rankar rikets kommuner.
Mångfalden inom tillverkande företag är unik. Tillverkningsföretagen är många och relativt små och finns i huvudsak inom branscherna metall, maskintillverkning, plast och gummi, träförädling och möbler.
Industrin är kraftigt exportinriktad.

– I Värnamo kommun har vi ett bra näringslivsklimat och ett bra handelsindex. I kommunen är vi stolta över de företag och företagare vi har. Vårt arbete består i att ge dem en bra grogrund, säger Hans-Göran Johansson, C, som är kommunstyrelsen ordförande i Värnamo.
I Värnamo kommun står tillverkningsindustrin för drygt 34 procent av arbetstillfällena och andelen privata tjänster har vuxit till nästan samma andel. Det finns cirka 400 tillverkande företag inom kommunen och av dessa har över 70 procent färre än tio anställda. Ett tiotal företag har fler än 100 anställda.

Gnosjöandan
Näringslivet i Värnamo kommun kännetecknas av den småländska företagsamheten, den omtalade Gnosjöandan.
Hur yttrar sig detta i Värnamo?
– Jag brukar skämtsamt säga att Gnosjöandan har sitt ursprung i att man jobbar på ett företag, stjäl företagets bästa idé och gör den till sin egen, säger Hans- Göran Johansson och fortsätter:
– Kommunens stora utmaning är att få företag från andra branscher att etablera sig här. Vi vill få in fler tjänsteföretag och vi ska kunna erbjuda bra utbildningar till dem som bor här. I maj i år anställde vi en tillväxtstrateg, som enbart jobbar med att skapa tillväxt i kommunen. Vi jobbar ihop med Värnamo Näringsliv, Värnamo City och turistbyrån och skörden av det arbetet har lett fram till tillväxtstrategen som ska jobba med tillväxtfrämjande åtgärder.
– En bra kommunal verksamhet är en del i att vara en attraktiv kommun. Men det finns fler viktiga delar som vi arbetar med parallellt.

Kreativ mötesplats
Med cirka 33 000 invånare är Värnamo den näst största kommunen i Jönköpings län. Och folkmängden ökar. Arbetet med att vara en attraktiv kommun pågår ständigt.
Just nu byggs en ny mötesplats i Värnamo: Gummifabriken. Det är en gammal fabrik som byggs om till en kreativ mötesplats för alla. Efter inflyttningen 2014 kommer där att finnas biograf, bibliotek och Campus Värnamo – ett campus som jobbar med specialdestinerade utbildningar till näringslivet och den kommunala sektorn. Även näringslivsbolaget flyttar in.
– Det är en investering på 350 miljoner kronor och i en stad av Värnamos storlek så är det ganska mycket pengar. I den nya mötesplatsen ska man både kunna utbilda sig, roa sig och äta gott. Man bygger bland annat ett audiotorium, där man till exempel kan ha livekonserter och spela upp teater och annat.
Värnamo har en fantastisk natur, alldeles runt knuten, med skogar, vackra parker och sjöar. Läget är utmärkt alldeles i korset mellan E4:an och riksväg 27, som är förbindelsen mellan Göteborg och Karlskrona. Till Skåne, Linköping och Göteborg är det bara cirka två timmars resväg.

Viktigt att ta ansvar
Värnamo kommun har en vision och verksamhetsidé som lyder: ”Värnamo – den mänskliga tillväxtkommunen. Här förverkliga du dina drömmar, skapar, upplever, är delaktig och tar ansvar”.
– Att ta ansvar är viktigt, betonar Hans-Göran Johansson. En kommun är som en förening och alla kommuninvånarna är medlemmar i föreningen. Vi måste alla ta ett ansvar för att det ska bli bra.

Från polis till politiker
Hans-Göran Johansson är ordförande i kommunstyrelsen i Värnamo kommun sedan 2009. Innan dess jobbade han som polis i 30 år.
– Jag har alltid varit intresserad av politik och är centerpartist sedan ungdomen. Precis när jag hade fyllt 50 så fick jag förfrågan om jag var intresserad av att bli kommunstyrelsens ordförande. Efter ett tags betänketid så tackade jag ja. Det är väldigt inspirerande och fantastiskt roligt att jobba med så många entusiastiska, kreativa och ansvarsfulla människor som det finns i kommunal verksamhet, säger Hans-Göran Johansson avslutningsvis.