Mån 15 apr / År 42 / Nr 1 2024

Vestas ambition – sätta vindkraft på världskartan

Den globala vindjätten Vestas har för avsikt att bli världens främsta leverantör av högkvalitativa vindkraftverk. Vestas står för ca 40 procent av den totala kapaciteten levererad av Europas vindkraftverk. Ambitionen är att sätta vindkraft på världskartan och med lokal närvaro i vindkraftens tillväxtländer är man redan på god väg.

En markant ökning gällande världens energikonsumtion kräver ett mer hållbart synsätt på hur man använder de resurser som finns. Vestas strävar efter att placera vindkraft på världskartan som världens främsta gröna energikälla. Debatten handlar inte längre om man eventuellt ska sänka CO2-emissioner, utan snarare hur. Starka politiska beslut ligger till grund för vidare etablering av vindkraft över hela Europa.
– I Danmark till exempel råder ett politiskt klimat som starkt främjar för vindkraftens utveckling. Danmark har över 5000 vindkraftverk, Sverige har i jämförelse ca 1400. Genom att man rent politiskt fokuserar mer på vindkraftens utveckling kommer även Sverige att nå den höga ambitionen för vindkraft, menar Klaus Steen Mortensen, President Vestas Northern Europe.

Ingen tid att förlora
Sverige har unika förutsättningar för vidare utveckling av vindkraft, med goda vindlägen och en positiv inställning till etablering. Klaus Steen Mortensen:
– Om tillståndsprocessen förenklas kan den svenska vindkraften etableras mycket snabbare. Det tar flera år att få ett tillstånd, med tanke på alla möjligheter som finns att överklaga. En smidigare process främjar inte bara oss inom branschen, utan hela nationen och framförallt klimatet.

On- eller offshore?
Att etablera offshoreanläggningar är traditionellt sett dyrare än landsbaserade etableringar. Vestas är en föregångare även när det gäller offshore.
– Offshore bjuder på unika möjligheter framförallt för storskaliga projekt. Givetvis handlar det om mycket större investeringar både när det gäller konstruktion, tid och kapital. Om vi ska klara de tuffa klimatmålen måste vi bygga ut vindkraften till havs, vilket kräver att man även bygger ut kraftnätet, säger Klaus Steen Mortensen.

Vestas i Kina
Vestas har sedan 2005 bedrivit ett lukrativt samarbete med en av Kinas större aktörer inom förnyelsebar energi. China Datang Renewable Power, dotterbolag till China Datang Corporation, har nu tecknat ett avtal med Vestas angående leverans om 25 Vestas V80 kraftverk med en effekt på sammanlagt 50 MW.
– Vi ser Kina som en stor tillväxtmarknad för oss som koncern och ytterligare ett steg i vår ambition när det gäller att sätta vindkraft på världskartan, kommenterar Mortensen som avslutning.