Tor 25 jul / År 42 / Nr 3 2024

-Vi har en enorm kunskap när det gäller färger, både beträffande kulörer och tekniskt sett

Så svarar Sven-Erik Karlsson på Siverts om vad som är det mest utmärkande för det företag han jobbar på.

Siverts Partiaffär AB är ett grossistföretag som ända sedan 1955 sålt material till billackerare, bilplåtslagare och liknande. Företaget finns i Karlskrona, men levererar till hela sydöstra Sverige. Det man säljer är egentligen allt förbrukningsmaterial som kunderna behöver, även om färgen är en av de allra största produkterna. Men Siverts levererar även slipmaskiner, färgpistoler, skyddsmaterial, kort sagt: allt som behövs för att plåtslagaren eller lackeraren ska kunna utföra sitt arbete.

Bas i Karlskrona
Företaget, som har fem anställda, är geografiskt placerat i Karlskrona, men har sina kunder i ett betydligt större område.
-Vi täcker in hela Blekinge, berättar Sven-Erik Karlsson, vars far en gång startade Siverts, och som nu tillsammans med sin bror Kjell driver företaget.

– Om man skulle dra en linje från Sölvesborg, över Svängsta, Alvesta och upp till Oskarshamn, så finns väl ungefär 99 procent av de företag vi levererar till inom det området, fortsätter han.
Företagets kunder har inte bara en stor geografisk spridning, det rör sig även om företag i olika storlekar, allt från enmansföretag till Karlskronavarvet/Dynapac.

Siverts har en turbil som kör vissa fasta rundor genom området, för övrigt levereras varor med hjälp av fraktbolag och åkerier. Företaget beställer i sin tur sina varor från olika generalagenter. De flesta märken har kontor i Sverige, även om lagerhållningen alltmer sker i stora lager nere i Europa.

Tuff bransch
Siverts är alltså ett familjeföretag med allt vad det innebär. Bröderna Karlsson började tidigt hjälpa till i pappas firma, för att så småningom själva ta över ruljansen. Nu har i sin tur deras barn börjat rycka in vid arbetstoppar. Målsättningen är dock densamma som den alltid varit: att försöka vara så serviceinriktade som möjligt, att snabbt leverera det som beställts och på så vis få nöjda kunder som återkommer med sina beställningar. I stort kan man väl säga att de lyckats, även om Sven-Erik ser att volymerna sjunker något år från år:
-Det är en tuff bransch, säger han. Även om det rullar på, så märker vi av sådant som höjd bensinskatt. Höjda skatter leder till att människor kör kortare sträckor och i förlängningen innebär det även ett minskat behov av våra varor.
Även säkrare bilar med mindre krockskador, som ju är något oerhört positivt, påverkar deras bransch negativt.

Produktutveckling
På frågan om det är stora skillnader på vilka produkter som säljs nu och tidigare svarar Sven-Erik att det ju skett en produktutveckling under åren. Som ett exempel nämner han färgerna. Från början användes cellulosalack . När Sven-Erik började arbeta i företaget för 37 år sedan hade man övergått till syntetisk färg och på det tidiga 1970-talet kom akrylfärgerna. De är delvis kvar, men miljökonverteringen har lett till att det idag finns alltfler vattenbaserade och voc-färger, något som lett till att det blivit mindre utsläpp av lösningsmedel.