Tis 29 nov / År 40 / Nr 4 2022

VildmarksMekka – unika upplevelser i midnattssolens och norrskenets rike

I hjärtat av midnattssolens och norrskenets rike möts fyra kulturer och fyra språk: svenska, finska, tornedalsfinska och samiska. Gamla traditioner blandas med nya idéer för att skapa den perfekta upplevelsen för en bred målgrupp – här finns något för alla smaker och intressen. Mitt i den djupa norrländska skogen, mellan fjäll och hav, anordnar VildmarksMekka aktiviteter för besökare från när och fjärran. Oavsett om det handlar om något som förgyller konferensen, överlevnadskurs i skogen, jakt eller fiske – så har VildmarksMekka skräddarsydda lösningar för alla.

VildmarksMekka är ett privatägt guide- och utbildningsföretag som drivs av Anna-Lena Henriksson och Lars Munk. Baslägret ligger i Tornedalen, Pajala kommun. Som inbitna natur- och fiskeguider har Anna-Lena och Lars stora resurser med sig i bagaget när det gäller att sy ihop den perfekta upplevelsen för alla typer av sällskap.
– Naturen utgör den största resursen för oss, den bjuder på rika upplevelser med möjlighet till både äventyr och avkoppling, betonar Lars. Vi lever nära naturen här, allt vi gör influeras av vår rika omgivning. Detta vill vi förmedla till våra kunder, våra besökare som kommer för att få uppleva det riktiga vildmarkslivet.

Samlingspunkt för naturintresserade
Aktivitetsspannet är brett – VildmarksMekka erbjuder allt från fiske i de sista orörda älvarna och jaktupplevelser utöver det vanliga med bl.a. lockjakt på älg till naturguidningar och skoterturer. I år öppnade företaget en egen butik för försäljning av produkter som har med natur och friluftsliv att göra.
– Vi vill vara en samlingspunkt för alla med naturintresse. Butiken blir en knutpunkt för jakt och fiske här i Pajala med omnejd, förutom att sälja fiskekort och utrustning vill vi framförallt förmedla kunskap. Butiken har öppet alla vardagar och har redan efter en kort tids verksamhet blivit lite som en magnet för nyfikna Pajalabor och företagare, berättar Lars vidare.

Med respekt för naturen
VildmarksMekka arbetar mycket med företagsevenemang och utbildningar av exempelvis guider. Kursutbud och aktiviteter uppdateras hela tiden, nu i höst håller man bl.a. styckkurs för jägare som exempel.
Eftersom alla aktiviteter utövas ute i naturen så arbetar man på VildmarksMekka självklart alltid med ett hållbarhetsperspektiv och ser till att lämna så lite spår i naturen som möjligt.
– Vi använder oss av lokala leverantörer och samarbetspartners som delar vår vision och våra kärnvärden. Vår förhoppning är att VildmarksMekka blir som en naturlig knutpunkt för vildmarksupplevelser i norr, då har vi verkligen lyckats, säger Lars Munk avslutningsvis.