Mån 22 apr / År 42 / Nr 1 2024

Vita Sandars Camping – Dalslands Riviera

Vita Sandars Camping, belägen intill Europas näst största insjö, Vänern i Mellerud kommun, är en modern camping med lugn och ro för gästerna tack vare sitt läge, utan genomfartstrafik och andra störande effekter.

På campingen finns många aktiviteter för barnen. Den största attraktionen är trots allt Vänern, som kan vara varm och inbjudande, men där emellan lynnig och kall. På grund av de stora temperatursvängningarna, som ibland förekommer byggdes en soluppvärmd pool 2002. Sammantaget kan sägas att Vita Sandars Camping har fantastiskt mycket att erbjuda sina gäster.

Dalslands Riviera
Kilometervis med mjuk glittrande sand på långgrund barnvänlig strand möter den badsugne. Solen reser sig ur horisonten, som ett eldrött klot, skrattande och stojande barn, smidiga vindsurfare, spända och förväntansfulla fiskare, lata och avslappnade solbadare, båtar som lägger till vid bryggan. Det här är vad Vita Sandars badplats erbjuder en varm sommardag. Vita Sandar är den kompletta platsen för en, kanske avkopplande semester. Här finns dessutom en välsorterad butik med baslivsmedel samt en restaurang med fullständiga rättigheter.

Vita Sandars stugby
I Stugbyn finns 30 vinterbonade stugor fördelade på 26 st. 4-bädds och fyra 2-bäddsstugor, där alla är utrustade med minikök och alla faciliteter utom sänglinne och handdukar. Stugorna har 12 kvm boyta och en möblerad veranda på 6 kvm. Stugorna har indraget vatten och avlopp men ej wc och dusch. För den som önskar finns åtta villavagnar på 33 kvm. Med fyra – sex bäddar, dusch, toalett och TV.

Aktiviteter
På Vita Sandars Camping kan intresserade hyra båt och trampbåt. På midsommarafton klär gästerna midsommarstången och dansar och leker tillsammans och på kvällen kan mamma och pappa ta en svängom på dansbanan.

Tennis och Golf finns för de intresserade: Intill campingen finns två mycket fina grustennisbanor och en minigolfbana och tre kilometer från Vita Sandar ligger Melleruds Golfklubbs 18-hålsbana med driveinrange.
För den motionssugne finns ett motionsspår på 2,2 respektive 4 kilometer. Efter motionsslingorna finns ett antal motionsstationer inlagda.
För den inbitne fiskaren finns Vänern, Sveriges artrikaste sjö. Här finns 35 st olika arter, som tex. Gädda, gös, abborre, asp, lake och sik, som alla tillhör våra mest uppskattade sportfiskar. Här kan den intresserade fiska i skyddande skärgårdsvatten, likaväl som vid öppen, brant kust. Vid mynningen av de tre vattendragen Dalbergså, Holmsån och Upperudsälven sägs att fisken står i kö för att utmana den fiskintresserade. Att betona är att i Vänern är fiske med handredskap fritt.

Sevärdheter
-En riktig bra semester är när hela familjen kan göra saker tillsammans, säger Jonas Westman, Campingvärd. I vår kommun, Mellerud finns många sevärdheter och även många roliga aktiviteter som tex. Nationaldagen som vi firar på Dalslands Center, Kanalyran i Mellerud i juli månad, Akveduktens dag i Håverud, helgen före midsommar. Eller varför inte besöka Rockstocks Hälsobrunn som under 1800-talet ansågs vara en av Sveriges bästa mineralbrunnar och inte att förglömma Sunnanå Marknad i augusti.
Övriga sevärdheter att rekommendera på ett behagligt pendelavstånd är: Nordens Tomtemuseum i Melleruds gamla bryggeri, I Ed finns ett intressant MC-museum, i Bengtfors, Halmens Hus, i Steneby, Dals Långed hittar man Dalslandsaktiviteter med äventyrsbana, ridning och tama älgar, i Färgelanda finns ett Pannkakshus där man kan njuta av nygräddade pannkakor med sylt och grädde, och i vår egen kommun, Mellerud kan våra gäster besöka Hantverkshuset och Dalslands Museum i Upperud, Örtagården i Dals Rockstock.

Viktig Information
-Vi källsorterar alla våra sopor, säger Jonas och vi hoppas att alla våra gäster medverkar till att mängden av sopor minskar och att plast, papper, metall och kartong återanvänds. Containrar för samtliga sorter av avfall står uppställda mitt emot receptionen. Här finns också en container för sopor som ej kan återanvändas.