Naturen som utgör gränslandet mellan östgötaslätten och småländska höglandet är varierad, kuperad och ibland svårforcerad. Djupa skogar, leende ängsmarker och hundratals sjöar, det är Ydre!
För att vara en av landets minsta kommuner tycks det inte vara något fel på självförtroendet. Om inte ydreborna varit så präglade av sin ödmjukhet, skulle de till exempel kunna skryta med att, av Lärarförbundet ha utsetts till bästa skolkommun i Östergötland 2011. Ydreeleverna intar också en topposition i ett nationellt perspektiv när det gäller att fullfölja gymnasiestudierna.
Här är bäst att bo
Tidningen Fokus utsåg Ydre till bästa kommun att bo i för äldre, och för övriga blev det en smickrande tredjeplats. Ett gott tecken på framtidstron kan ses i de nya och stora barnomsorgslokaler invigdes på våren 2012.
Detta och mycket annat kan vara resultatet av, inte bara en hoppingivande framtidstro, utan också välriktade satsningar för en tryggad framtid som egen kommun.
– Här är det nära till naturen och stressen i stan är långt borta, samtidigt finns det service på nära håll, säger kommunstyrelsens ordförande Sven-Inge Karlsson. Vi har också ett rikt föreningsliv och ett bra kulturutbud för både yngre och äldre.
Idrottsanläggningar finns i samtliga orter och Asby har dessutom en populär skidbacke.
Bra service
I centralorten Österbymo, som för övrigt är landets minsta, finns affärer i ett flertal branscher och här finns också vårdcentral, tandläkare, apotek, bibliotek, systembolag, frisör och restauranger.
En bra service finner man även i övriga tätorter. I Rydsnäs finns livsmedelsaffär, restaurang och frisör. Asby lanthandel, liksom Äppelmynta i Hestra, har också kaféverksamhet.
Kommunens blygsamma invånarantal (cirka 3700) flerdubblas under sommarmånaderna då turister och fritidsboende kommer från alla väderstreck. Hjälp och information kan dessa, liksom alla vanliga ydrebor, få på turistbyrån som är inrymt i det nya centrumhuset i Österbymo.