Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Polarbröd bygger ny superfabrik efter branden

Branden som totalförstörde Polarbröds fabrik i Älvsbyn dagen innan invigningen av den nybyggda bagerilinjen har inte avskräckt ägaren Karin Bodin. Tvärtom. Nu vill hon satsa mer än någonsin och planerar för en superfabrik med minimal klimatpåverkan och maximal produktionskapacitet.

Karin Bodin, som är femte generationens ägare av familjeföretaget Polarbröd och Anders E Johansson. Foto: Polarbröd

Precis som mytologins Fågel Fenix kommer Polarbröd att resa sig ur askan och vara ännu starkare än förut. Det var aldrig någon tvekan om att Polarbröds bageri i Älvsbyn skulle återuppbyggas på samma plats. Det är ju här all kompetens och erfarenhet finns.
– Norrländskt kakbröd ska naturligtvis bakas i Norrland. På Polarbröd förvaltar vi en mycket lång tradition av att baka kakbröd i Älvsbyn och det vill vi fortsätta med i många år till, säger Karin Bodin, som är femte generationens ägare av familjeföretaget Polarbröd samt koncernens vd.

Mycket mer än ett företag

Det blir ett helt nytt bageri som byggs i Älvsbyn. Det nya bageriet kommer att ha en större kapacitet på sikt. Det byggs i etapper där den första ska vara i drift redan till hösten. Det är återigen konsultbolaget Norconsult, som samarbetat med Polarbröd i över 30 år, som projekterar anläggningen. Lokalpatrioten Hellströms kommer att bygga det nya bageriet från grunden.
Hur de följande etapperna ska byggas kommer att planeras under våren 2021. Polarbrödskoncernens egna vindkraftverk kommer att förse den fossilfria verksamheten med energi.
Polarbröd är mycket mer än ett företag som bakar bröd. Det är en stor privat arbetsgivare och en viktig partner i samhällsutvecklingen. Inte minst i Älvsbyn, där huvudkontoret finns och där man bakat bröd i samma familj sedan 1879. Få andra företag har en lika lång historik där man fortfarande ägs av samma familj och dessutom har samma inriktning som när företaget etablerades.

Värdet av långsiktighet och goda relationer

Det finns en mycket stor respekt för Polarbröd bland andra företag. Inte bara lokalt i närheten av den gamla fabriken i Älvsbyn, utan över hela Sverige. När Polarbröds produktion i Älvsbyn stannade upp helt efter branden etablerades nya samarbeten med andra bagerier som åtog sig uppgiften att baka Polarbröds produkter under namnet Polarpolare.
– Vi har fått mycket stöd från branschen och det känns väldigt bra för att trygga utvecklingen framåt. Polarbröd är ett företag som bygger på långsiktighet och goda relationer och att det uppskattas har vi fått kvitto på i samband med den kris som branden medfört. Vi kommer att återhämta oss snabbare än vad som först anats i och med att det nya bageriet i Älvsbyn är igång redan senhösten 2021, säger Polarbröds vd Anders E Johansson.

MotorHalland
Borlänge Energi
Gnutti Carlo
Barncancerfonden