Lör 22 jun / År 42 / Nr 3 2024

Haparandas många värden stiger i kurs

Haparanda är Sveriges östligaste tätort, belägen där Torne älv mynnar ut i Bottenviken. Med sitt fördelaktiga läge mellan Sverige och Finland bildar Haparanda och Torneå en gränsöverskridande tvillingstad som idag är en av norra Europas främsta gränshandelsplatser.

Haparanda-Torneå. Foto: Juha Kolehmainen

När Ikea etablerades i Haparanda 2006 fick staden mycket stor uppmärksamhet. Haparanda var redan under medeltiden en av Nordkalottens mest kända marknadsplatser. I samband med etableringen av ett av världens mest älskade möbelföretag kunde Haparanda till stor del återfå sin status från en svunnen tid.

Upplev Sikens och Bastuns rike

Ikeas etablering har definitivt bidragit till den starka utveckling som präglat Haparanda och tvillingstaden Torneå under de senaste 15 åren. Haparanda leder utvecklingen i Sverige när det gäller kommuner med högst handelsindex. Miljontals människor reser till Haparanda varje år för att handla, men även för att uppleva andra värden, framförallt kopplat till den tornedalska naturen.
Det finns många vackra platser att besöka i och omkring Haparanda. En av de mest kända är Kukkolaforsen och Sikens rike, som sedan länge är en mytomspunnen plats i Tornedalen. Den traditionella sikfesten som fortfarande anordnas årligen har anor som sträcker sig tillbaka till medeltiden, men troligtvis har det fiskats sik i dessa rika vattendrag långt innan dess.
Området kring Kukkolaforsen kallas även för Bastuns rike, ett passande namn när man ser till vilka verksamheter som bedrivs här. Det finns till och med färdigpaketerade upplevelser som bygger enbart på att gästerna får uppleva olika typer av bastubad.
Haparanda-Tornio är både svenskt och finskt, eller varken svenskt eller finskt. Kulturen i området är i alla fall unik och liknar ingen annan vare sig i Sverige eller Finland. Det är just den unika kulturen som många vill uppleva och som inte minst ger området kring Kukkolaforsen sin dragkraft. Haparandas många värden stiger i kurs.

Bästa etableringsorten

Haparanda är en växande stad som är belägen centralt i Barentsregionen. Inom en radie på 25 mil når man en halv miljon invånare, utvidgar man radien till 50 mil så når man ytterligare en miljon invånare. I hela Barentsregionen bor idag cirka sex miljoner invånare. Det är en enorm möjlighet för företag som vill etablera sig där det rör sig mycket människor.
– För företag med ambitioner att slå sig in på den nordiska marknaden finns ingen bättre etableringsort än Haparanda. Här finns stor kunskap om gränshandel och internationella affärer. Det finns väletablerade relationer med Finland, Ryssland och Norge. Här existerar inga gränser, bara möjligheter. Det märks tydligt på attityden man möts av – att allt går att lösa och allt är möjligt, säger Bengt Strandberg, som är nytillträdd näringslivschef i Haparanda kommun, och som närmast kommer från ett liknande uppdrag i Älvsbyn.

Kan få push av Robinson

Till skillnad från Älvsbyn så har Haparanda inte lika många eller lika stora industrier, men däremot en mycket mer omfattande handelsverksamhet och inte minst även en upplevelseturism som kan vidareutvecklas ännu mer. Att fler ska upptäcka den vackra naturen och lockas till Haparanda ser Bengt Strandberg som självklart.
– Under 2020 spelades svenska Robinson in i Haparandas skärgård. Böljande palmer på Fijiöarna byttes till tallar på karga sandstränder, men det blev ett mycket spännande miljöombyte för programmet. Samtidigt spelades den finska motsvarigheten in i samma område och vi hoppas naturligtvis att det samarbetet ska fortsätta och därmed hjälpa oss att marknadsföra vår region ännu mer.