Sön 26 jun / År 40 / Nr 3 2022

Sluta frakta vatten i onödan och gör klimatet en stor tjänst

Halland är en bra plats för företag som vill utvecklas inom cleantech och hållbara innovationer. De halländska kommunerna är innovativa och stöttar gärna nytänkande lösningar genom olika initiativ. Varbergs företagsinkubator Potential.vbg är öppen för alla branscher men det tycks finnas en speciell tyngdpunkt mot hållbarhet.

Entreprenörerna Sara Barkevall och Christian Johansson.

Entreprenörerna Sara Barkevall och Christian Johansson har med stöd från Potential.vbg satt något stort i rullning. Tillsammans med Ole Vasterager, som uppfann diskmaskinstabletten på 80-talet, introducerar den västsvenska duon högeffektiva rengöringsmedel i tablettform på den europeiska marknaden. OneTab utsågs till Årets Potential 2020.

Kan revolutionera marknaden

Det finns många tillverkare av rengöringsmedel som säger sig vara hållbara men som under lupp inte riktigt håller måttet. När det gäller nedbrytbara lösningar som dessutom verkligen fungerar och rengör på djupet, och som är cirkulärt hållbara, är marknaden väldigt snäv. Det vill Sara Barkevall och Christian Johansson ändra på.
– Vår lösning bygger på ren kemi där vi lyckats utveckla tabletter för nästan all form av rengöring. Istället för att tillverka och frakta stora mängder flytande rengöringsmedel kan vi med hjälp av vår lösning, OneTab, revolutionera marknaden för hållbara rengöringsmedel, säger Christian Johansson, som driver utvecklingen av OneTab inom bolaget Globe Solutions Scandinavia tillsammans med Sara Barkevall.

Löser flera utmaningar

OneTab är precis som namnet antyder en tablett som då den löses upp i vanligt vatten blir en högkoncentrerad rengöringsprodukt. Självklart helt biobaserad och nedbrytbar.
– Vi löser flera utmaningar med vårt tablettkoncept. Vi ersätter skrymmande och tunga förpackningar innehållande pulver och flytande rengöringsprodukter med en enda liten tablett. Redan i första ledet, det vill säga tillverkningen, sparas stora resurser genom att vi behöver mycket mindre förpackningar. I nästa led, som är distributionen ut till butikerna, sparar vi in på onödiga transporter. I konsumentledet förenklar vi vardagen genom att man som konsument inte behöver släpa hem tunga förpackningar. Och samtidigt gör vi tillsammans en stor klimatinsats, förklarar Christian Johansson.

Bättre, enklare och mer effektiv

För att OneTab ska bli en framgångsrik produkt måste den inte bara vara lika bra som befintliga flytande lösningar. Den måste vara bättre, enklare och mer effektiv för att man ska kunna bryta gamla mönster och vanor.
OneTab är utvecklad så att den är lätt att lösa upp och inte bildar fällningar. Den ger en flytande rengöringsprodukt som fungerar lika bra och som behåller sina egenskaper från första användning till sista droppen.
– I många andra flytande rengöringsprodukter som redan finns på marknaden tycks det finnas ett mönster där en nyöppnad produkt är mycket effektiv, men samma produkt tappar sin intensitet när man närmar sig botten av flaskan. Det är alltså inte riktigt samma kemiska sammansättning när produkten är nästan slut, och rengöringen kan då bli sämre. Den problematiken har vi också löst med OneTab, säger Sara Barkevall.
Det finns ingen anledning att fortsätta frakta stora mängder vatten från en plats till en annan när det finns bra vatten i Sverige och större delen av Europa.