Fre 14 jun / År 42 / Nr 1 2024

Internationell vinexpert från Piteå trea i VM och Svensk lagmästare

Erik Grødahl från Piteå kan titulera sig som en av världens bästa vinkännare i och med vinster i både VM och SM-vinnare i vinkunskap.

Erik Grødahl är en framgångsrik vinkännare från Piteå med rötterna i Norge

– Jag håller mellan 100 och 150 smak- och dryckesprovningar varje år, det kan vara för Munskänkar, en möhippa, företagsfester och personalutbildningar, säger Erik Grødahl som ursprungligen kommer från Norge. Mat och dryckestips med fokus på hållbarhet och hög kvalitét är Eriks motto. Han skriver om de perfekta kombinationerna i mötet mellan maten och drycken på sin hemsida (https://grodahl.se/).

Årets profil

Hans vinintresse började redan år 2000 då han på allvar blev medlem i Munskänkarna. Ett år senare höll han sin första provning och temat var då Libanon. Den största delen av provningarna är någon typ av vinprovning.
– Men jag håller också en del choklad, destillat- och ölprovningar. Viktigt för mig är att provnings-deltagarna skall uppleva det lustfyllt och att jag alltid har med något att tugga på då det är i mötet med smaken, betonar Erik som blev utsedd till ”Årets vinprofil i Sverige 2016.
– Jag blev oerhört glad över utmärkelsen som också bevisar att jag gör saker och ting rätt beträffande vinprovningar, säger Erik som är en livsnjutare med passion för god mat och god dryck, vilket man också kan läsa på hans hemsida. Det viktiga för mig är hög kvalitét på råvaror och dryck samt att hitta de perfekta kombinationerna.

Internationella framgångar

Erik Grødahl har visat klass under flertalet tävlingar i vinbranschen. År 2017 var han lagkapten i det vinnande laget i SM i spansk vinkunskap. Året innan vann han WOSA Sommeliercup och representerade Sverige i Sydafrika. I november 2018 vann Erik Nederburg Wine Challenge.

SM-guld i blindprovning

Erik blev också svensk mästare i blindprovning av viner 2014, där han ingick i Munskänkarnas lag och 2020 md lag importörerna.
– Jag tävlade tillsammans med min fru där vi vann jag Munskänkarnas vintävling och vi fick representera Sverige i VM där vi tog hem ett brons, säger Erik. Men det har blivit fler tävlingar av rang för vinexperten från Piteå. Då handlar det inte bara om att vara deltagare. Han är också en framgångsrik coach för det Svenska VM-laget (2015) som blev trea i blindprovning.

Många smaker

Att välja rätt vin, rött eller vitt, eller båda är frågor som han ofta får från deltagarna i vinprovningarna.
– Jag håller mellan 100 och 150 smak och dryckesprovningar varje år, det kan vara i olika sammanhang, säger Erik. Mitt mål med varje provning är att ge deltagarna en upplevelse, att de skall lämna lokalen med ett leende på läpparna och nyvunnen kunskap och att de vill återvända. En bekräftelse på detta är att de många gånger återkommer.

Olika arrangemang

Förutom olika vinprovningar anordnar han olika arrangemang. Det handlar om Mat- och vinkurser för företag, organisationer och privatpersoner.
– Jag kör pop up vinbarer” i Stockholm, arrangerar vinresor och dryckesmässor, utbildar restaurangpersonal, gör vinlistor för restauranger, marknadsför dryck via min blogg och sociala medier, berättar Erik som också har varit utbildningsansvarig inom Munskänkarna och suttit med i Sverige-styrelsen och det har gett honom möjlighet att skapa ett stort kontaktnät inom vinvärlden. Ofta har han besökt länder som bland annat Italien, Spanien, Sydafrika, Kroatien och Moldavien.

Digitala provningar

Året 2020 var ett speciellt år för många och däribland för Erik Grødahls arbete inom vinbranschen.
– Det var mycket som inte var sig likt under året. Men samtidigt fick man lära sig att ha digitala vinprovningar, säger Erik. Den nya tekniken gjorde att det blev flertalet riktigt bra vinprovningar på nätet. Först fick man anmäla sitt intresse, sedan fick deltagarna en lista på vilka viner man skulle köpa och därefter var det träff på nätet och det gick så bra att intresset bara växer för digital vinprovning, säger Erik.

Piteå 400 år

När det kommer på tal om Piteå 400 år så har Erik redan planerna på att kunna delta i firandet.

– Om allt slår väl ut så kommer vi att prova olika sorters viner tillsammans med palt tillagat på olika sätt med olika tillbehör, säger Erik. Det är få som har förstått hur bra olika serveringar av palt passar ihop med olika vinstilar. Jag kände direkt att detta koncept måste Piteborna ta del av. Det skulle passa på till jubileet.